Archiefbeeld: Chinees en Taiwanees oorlogsvliegtuig
AFP or licensors

Recordaantal Chinese oorlogsvliegtuigen dringt het luchtruim van Taiwan binnen

De afgelopen 24 uur heeft het Taiwanese ministerie van Defensie maar liefst 71 Chinese vliegtuigen en 7 schepen waargenomen in de buurt van het eiland. Dat is één van de grootste provocaties van China tot nu toe. Sinds het bezoek van de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi lopen de spanningen tussen Taiwan en het Chinese vasteland hoog op.

Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie hebben de afgelopen 24 uur 71 Chinese oorlogsvliegtuigen de ADIZ (Air Defence Identification Zone of luchtverdedigingszone) van Taiwan geschonden. Zeven schepen en 43 vliegtuigen zouden daarbij ook de middellijn in de Straat van Taiwan, een belangrijke zeestraat tussen het eiland en het Chinese vasteland, overschreden hebben.

De ADIZ en de middellijn

De ADIZ (of de luchtverdedigingszone) bestaat uit het luchtruim van een land én een extra deel dat zich ver uitstrekt over land en water. Een land probeert in dat deel van de lucht burgervliegtuigen te identificeren, lokaliseren en vooral controleren om zo de nationale veiligheid te kunnen garanderen. Enkele Chinese provincies horen ook tot de ADIZ van Taiwan. 

De middellijn is een grens die de Straat van Taiwan horizontaal in tweeën deelt. Het is een 'imaginaire' en 'onofficiële' scheidingslijn die zowel voor luchtverkeer als vaarverkeer geldt. De lijn kwam tot stand tijdens de Koude Oorlog en was een manier om de twee kampen uit elkaar te houden en de kans op confrontaties te verminderen. 

De Taiwanese ADIZ omvat ook een groot deel van het Chinese vasteland

China organiseerde de afgelopen maanden wel vaker militaire oefeningen in de buurt van het eiland, maar zelden drong het land met zoveel vliegtuigen het luchtruim van Taiwan binnen. Volgens China zelf is het een "krachtig antwoord" op "de huidige escalatie en provocatie" door de Verenigde Staten en Taiwan. 

De Chinezen reageerden hiermee wellicht op de goedkeuring van de nieuwe begroting van de regering in het Amerikaanse Congres, die ook voorziet in nieuwe leningen voor Taiwan om wapens te kopen.

Taiwan leeft al decennialang op gespannen voet met China, dat het democratisch bestuurde eiland als een afvallige Chinese provincie ziet. Maar zowel Peking als Taipei respecteren doorgaans de virtuele middellijn van de Straat van Taiwan. 

Het smalste deel van de straat is 130 kilometer breed. De voorbije maanden liepen de spanningen tussen beide landen regelmatig verder op.

Waarom lopen de spanningen op?

Het Chinese vasteland leeft al langer op gespannen voet met Taiwan. China ziet het eiland als een afvallige provincie, en hoopt mettertijd het eiland opnieuw bij het Chinese vasteland te voegen. 

Het bezoek van de (aftredend) voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus dit jaar raakte een gevoelige snaar. Pelosi bezocht het eiland om een hulde te brengen aan de democratie. Het was op zijn minst gezegd een gedurfde zet, want zowel VS-president Joe Biden als de Chinezen bleken geen fan van het plan.

China reageerde woedend op het bezoek en beschouwde het als "inmenging in binnenlandse aangelegenheden". Het gevolg van het bezoek: een spierballenvertoon van de Chinezen door het houden van militaire oefeningen rond het eiland.

BEKIJK - Een recordaantal Chinese oorlogsvliegtuigen gespot rond Taiwan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen