Premier Pedro Sánchez en zijn vrouw Begoña Gómez.
Foto: Belga

Spaanse premier Sánchez overweegt ontslag na vooronderzoek tegen echtgenote wegens mogelijke corruptie

De Spaanse premier Pedro Sánchez overweegt om op te stappen nu er een vooronderzoek is geopend tegen zijn vrouw wegens mogelijke beïnvloeding en corruptie. Sánchez gelooft in de onschuld van zijn vrouw en heeft het over een jarenlange intimidatiecampagne van rechts en extreemrechts, waardoor hij zich afvraagt of het nog wel zin heeft om voort te doen. Maandag zou hij zijn beslissing bekendmaken.

Sánchez kondigde het nieuws aan in een "brief aan de bevolking" die hij op X plaatste. Daarin haalt hij hard uit naar rechts en extreemrechts in Spanje. Volgens de premier is er al lange tijd een intimidatiecampagne tegen hem aan de gang, die hem onder meer de moed moet ontnemen om nog langer aan politiek te doen.

"Ze proberen hun politieke tegenstander te ontmenselijken", schrijft de premier. Het onderzoek tegen zijn vrouw is daar volgens hem het laatste voorbeeld van.

Sánchez gelooft naar eigen zeggen in de onschuld van zijn vrouw, maar overweegt toch om op te stappen als premier. In zijn brief aan de Spanjaarden vraagt hij zich af of "dit alles nog wel de moeite loont". "Om eerlijk te zijn, ik weet het niet."

De premier heeft daarom al zijn afspraken en verplichtingen voor de komende dagen uit zijn agenda geschrapt om na te denken over zijn toekomst. "Op maandag 29 april zal ik in de media verschijnen en mijn beslissing bekendmaken", besluit hij zijn brief.

Overheidssteun

Het vooronderzoek naar zijn vrouw werd opgestart na een klacht van de anticorruptievereniging 'Manos limpias' – of 'Propere handen'. Omdat het nog maar om een vooronderzoek gaat wil het gerecht verder geen commentaar geven.

Volgens 'Manos limpias' zou Begoña Gómez haar invloed als vrouw van de premier misbruikt hebben om sponsors te vinden voor een universitaire masteropleiding die ze leidde.

Spaanse media schrijven dat het onderzoek zich zou richten op contacten van Gómez met particuliere bedrijven die van de overheid geld of opdrachten hebben gekregen. Zo zou Gómez onder meer een rol hebben gespeeld bij overheidssteun aan Air Europa, een vliegmaatschappij die tijdens de coronacrisis in grote problemen kwam.

Politiek gemotiveerd?

'Manos limpias' dient geregeld klachten in bij het gerecht wegens mogelijke corruptie. Niet alle klachten leiden tot een gerechtelijk onderzoek, laat staan een proces. Sommige werden na onderzoek zelfs als vals bestempeld.

Een klacht tegen de Spaanse prinses Cristina, de jongste dochter van de vorige koning Juan Carlos en de zus van de huidige koning Felipe VI, leidde wel tot een proces. Cristina werd vrijgesproken, haar man werd veroordeeld wegens fraude en belastingontduiking.

'Manos limpias' zou banden hebben met extreemrechts in Spanje. Algemeen secretaris Miguel Bernad is een gewezen verantwoordelijke van de partij Frente Nacional, een uiterst rechtse partij die in 1993 werd ontbonden.

Binnen de linkse regering van premier Sánchez wordt de klacht dan ook gezien als een poging om de premier en de regering in diskrediet te brengen. Eerder vandaag liet de premier weten dat hij alle vertrouwen in het gerecht heeft.

Sánchez is sinds midden 2018 premier. Hij kwam aan de macht nadat de toenmalige conservatieve premier Mariano Rajoy een vertrouwensstemming in het parlement had verloren wegens een corruptieschandaal binnen zijn Volkspartij.

Meest gelezen