De vakbonden schipperen tussen teleurstelling en opluchting.
Foto: Photo News

Teleurstelling blijft groot bij vakbonden Van Hool, "maar nu is er enkel de weg vooruit"

"De teleurstelling en de impact van het faillissement blijven groot", zo reageert de christelijke vakbond ACV na het akkoord op de overname van de failliete busbouwer Van Hool door VDL-Schmitz Cargobull. Toch is er ook enige opluchting dat de onzekerheid achter de rug is.

Door tijdsdruk is er uiteindelijk geen biedstrijd meer gekomen rond Van Hool. Mocht de overname nog verder zijn uitgesteld, dan werd volgens de curatoren het risico op een leegloop bij Van Hool te groot. Ook zou het bedrijf inkomsten mislopen. 

Voorlopig overheerst bij de vakbonden teleurstelling. Het zal volgens Kim Samison van ACV tijd vergen om de klap van het faillissement te verwerken. "In de eerste plaats voor de medewerkers en hun gezinnen, maar ook voor de regio en de maakindustrie", zegt ze. "Dit bedrijf is teloorgegaan met een fantastisch product en medewerkers." 

Toch wil de christelijke vakbond ook perspectief zoeken. "Het college van curatoren heeft het nodige huiswerk gedaan", stelt Samison. "Na alle plotwendingen en onzekerheid is er nu enkel de weg vooruit." 

Zorg voor werknemers

Ook Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond ABVV zegt "heel gemengde gevoelens" te hebben bij het nieuws over het overnameakkoord. "We zijn opgelucht dat er duidelijkheid is voor de mensen. Maar anderzijds komt het heel zwaar binnen dat er toch nog zo'n 1.500 mensen hun job verliezen."

"De twee namen van de overnemers zijn nu wel bekend, maar we hebben nog geen inzage in de inhoud van de overnameplannen", stelt Christophe Van Audenhove, afgevaardigde bij de liberale vakbond ACLVB. "Dus ik hoop dat de overnemers zo snel mogelijk hun intenties komen overmaken aan de sociale partners."

Ik hoop dat de overnemers zo snel mogelijk hun intenties komen overmaken aan de sociale partners

Christophe Van Audenhove, afgevaardigde bij de liberale vakbond ACLVB

De bonden willen zich nu volop richten op de Van Hool-medewerkers. "Nu vraagt de zorg voor de ontslagen werknemers onze volle aandacht", zegt Samison. "We willen hen mee begeleiden. Zodra ook duidelijk is wie mee de doorstart zal maken, zullen we daar syndicaal de nodige ondersteuning geven voor het bewaken van de collectieve loon- en arbeidsvoorwaarden."

Steunmaatregelen

Rik Verwaest (N-VA), burgemeester van Lier, waarvan Koningshooikt een deelgemeente is, is voorzichtig positief over de keuze van de curatoren. "Voor ons is het nu belangrijk om nu te gaan kijken welk deel van het terrein zal worden gebruikt en welke delen overblijven. Dit zijn heel wat vierkante meters industriegrond die vrijkomen op een goed ontsloten plek. Voor ons is het belangrijk dat daar netto zoveel mogelijk jobs per vierkante meter industriegrond worden gerealiseerd."

Rik Verwaest, burgemeester van Lier: "Dit zijn heel wat vierkante meters industriegrond die vrijkomen op een goed ontsloten plek."

En ook Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) meent dat de curatoren hun beslissing "in alle onafhankelijkheid en na een zorgvuldige afweging van alle belangen hebben genomen." Brouns hoopt dat er zo een einde komt aan de onzekerheid van de voorbije weken. Hij benadrukt dat er opnieuw aan een toekomst kan gebouwd worden met op korte termijn jobs voor minstens 650 mensen.

De VDAB zou ondertussen alles in het werk stellen om de ontslagen werknemers te begeleiden. "Vanuit Vlaio en Gigarant houden we de nodige steunmaatregelen klaar om de investeringen en de bijhorende tewerkstelling mogelijk te maken", besluit Brouns.

Meest gelezen