De brand vanochtend in het OXY-gebouw, het voormalige Muntcentrum in Brussel
Foto: Brandweer Brussel

Parijs, Kopenhagen en vandaag ook Brussel: waarom breekt bij renovatiewerken zo vaak brand uit?

Bij renovatiewerken moet je altijd rekening houden met het risico op brand. Dat zegt Dirk Van Kerckhove, directeur bij de beroepsfederatie van de dakwerker Embuild Connect. Vanmorgen nog ontstond er brand bij renovatiewerken aan het vroegere Muntcentrum in Brussel en ook de Notre-Dame van Parijs en het beursgebouw van Kopenhagen vatten vuur bij renovatiewerken. "Een ouder gebouw heeft vaak een heel droge structuur."

"Als je spreekt over renovatiewerken, zit je natuurlijk vaak in oudere gebouwen", zegt Van Kerckhove in De Wereld Vandaag op Radio 1. Net die gebouwen zijn volgens hem erg brandgevoelig.

"Een ouder gebouw heeft vaak een structuur die heel droog is", vertelt hij. "Denk aan droog hout en houtstof dat zich gedurende tientallen of honderden jaren opgehoopt heeft aan de basis van een dakconstructie, bijvoorbeeld. Zodra daar een open vlam in de buurt komt, is er een groot risico dat er brand ontstaat. Dan kan de verspreiding heel snel gaan."

"In dakstructuren zijn ook soms vogelnesten aanwezig. Als daar vuur in de buurt komt, kan er een grote vuurzee ontstaan, zoals bij een barbecue in hoog gras."

Een brand die je niet ziet

Ouder isolatiemateriaal is volgens Van Kerckhove ook vaak zeer brandbaar. "Als dat in brand staat, kunnen er druppels vormen die brandend naar beneden vallen. Daardoor verspreidt het vuur zich verder in het gebouw."

"Dat brandbaar isolatiemateriaal kan er verder voor zorgen dat er een brand ontstaat die men niet onmiddellijk ziet, bijvoorbeeld als het in een spouwmuur zit", zegt hij. "De brand kan dan woeden in die spouwmuur en voor een zeer grote verspreiding zorgen. Dat is zeer moeilijk te blussen."

"Vandaag zie je vaker isolatiemateriaal dat veel minder brandbaar is. Dat gaat men dan bijvoorbeeld inwerken in gevelconstructies, om verspreiding bij brand juist tegen te gaan."

Aandacht voor veiligheid

Van Kerckhove is er wel van overtuigd dat aannemers en hun personeel voldoende aandacht hebben voor deze risico's. "Zij zijn daar voor opgeleid en het is voor hun eigen veiligheid. Een dakwerker, bijvoorbeeld, kan niet gemakkelijk ontsnappen", vertelt hij. "Bij een renovatie is er ook een veiligheidscoördinator die op deze risico's toeziet."

"Wanneer men met open vlam op een dak komt, moet men trouwens steeds een blustoestel in de buurt hebben om een eerste brand te kunnen blussen", gaat Van Kerckhove verder. "Bij grotere werken wordt er zelfs vaak gewerkt met een vuurvergunning, die de dakwerker iedere dag moet invullen voor hij of zij met open vlam het dak op gaat."

"Er is ook een evolutie in de materialen zelf, die meer en meer een zelfklevende toepassing hebben. Daardoor wordt het werken met open vlam beperkt. Al blijft dat soms nodig, bijvoorbeeld om de ondergrond droog te krijgen."

Tijdsdruk geen invloed

Veel aannemers staan onder druk, zegt Van Kerckhove, maar dat leidt volgens hem niet tot onveilige situaties. "We hebben heel veel regen achter de rug waardoor veel werken vertraging opgelopen hebben, maar ik denk niet dat die tijdsdruk meer branden veroorzaakt."

Beluister: Het volledige gesprek met Van Kerckhove in De Wereld Vandaag

Meest gelezen