archiefbeeld
© Zoonar.com/Oleksii Hrecheniuk - portal.belgaimage.be

Puffen en zweten binnen? Vijf tips om je woning af te koelen bij grote hitte 

Er staan bijzonder warme dagen voor de deur en ook binnen kan de hitte blijven plakken. Hoe krijg je je huis - toch ietwat - fris? Een overzicht van vijf praktische tips. De basisregel? Voldoende lucht laten circuleren.

1. Verlucht op het juiste moment (en dat is niet overdag)

Om 's avonds een fris huis te krijgen, mag er overdag zo weinig mogelijk warmte binnenkomen. Jelle Laverge, docent bouwfysica aan de UGent, wijst op een veel gemaakte fout die mensen maken wanneer het overdag erg warm is. "Mensen hebben de neiging om zoveel mogelijk open te zetten als het warm is, maar dat heeft een negatief effect. Op het moment dat de luchttemperatuur buiten warmer wordt dan binnen, moet je voorkomen dat de warme lucht je woning binnendringt. Sluit overdag ramen en deuren en laat de zon niet binnen door rolluiken naar beneden te laten en gordijnen te sluiten", waarschuwt hij. 

Sluit overdag ramen en deuren en laat de zon niet binnen

Bouwfysicus Jelle Laverge

Wanneer het 's avonds afkoelt, geldt het omgekeerde. "Als de buitentemperatuur lager ligt dan binnen, open dan ramen en deuren om zoveel mogelijk koele lucht in de woning te brengen. Luchtcirculatie is de beste manier om je woning af te koelen", zegt Laverge.

2. Open de juiste ramen en deuren op verschillende verdiepingen

De basisregel om de temperatuur zo laag mogelijk te krijgen, is om ramen en deuren open te zetten, zegt Laverge. "Het volstaat om een aantal ramen en deuren van tegenovergestelde gevels open te zetten. Dat genereert de meeste luchtstroming. Stel dat je op een gevel drie of vier ramen hebt, dan zet je beter één raam open aan één kant, en aan de andere kant van de woning nog een raam indien mogelijk. Dat zal meer ventileren dan twee ramen openen aan dezelfde kant."

Het is ook belangrijk dat frisse lucht op verschillende hoogtes de woning binnenkomt. "Doe ramen en deuren op verschillende verdiepingen open, dat creëert de beste luchtcirculatie. Warme lucht stijgt en verlaat het huis via de bovenste ruimtes. Op die manier krijg je luchtstroming in de hele woning, wat de gevoelstemperatuur verlaagt en de warmte draaglijker maakt."

Open de ramen van tegenovergestelde gevels en op verschillende verdiepingen

Bouwfysicus Jelle Laverge

3. Richt een ventilator naar buiten

"Het volstaat vaak voor een woning om die af te koelen door ramen en deuren op verschillende hoogtes te openen", zegt Laverge. Maar op een appartement, bijvoorbeeld, is het niet altijd mogelijk om voldoende tocht te creëren. "In dat geval kan je een ventilator gebruiken om de luchtstroom te stimuleren. Laat die ventilator naar buiten blazen. Het blaast de warme lucht uit de kamer. Een ventilator produceert ook warmte, die zo meteen naar buiten gaat."

4. Hang natte was op

De verdamping van water maakt je woning een beetje frisser. "Water verdampt en verbruikt veel energie, die het uit de omliggende lucht haalt. Hierdoor wordt de warmte uit de ruimte gehaald", legt Laverge uit. Maar deze aanpak heeft ook een nadeel. "Let op dat het niet te vochtig wordt in je huis, want relatieve vochtigheid doet de gevoelstemperatuur naar omhoog gaan. Hang de was op in een deuropening, zodat er minder warmte in de ruimte zelf komt."

5. Verlucht lang genoeg

Hoe langer de hitte duurt, hoe moeilijker het wordt om je woning koel te houden. Laverge wijst op het belang van een permanente verluchting.

"Warmte kruipt in de muren en meubels van een huis. De warmte van één dag dringt slechts enkele centimeters in een muur. Bij dikke, massieve muren duurt het langer voordat de muur warmte opneemt. Maar het duurt dan ook langer voor de warmte wegtrekt. De oppervlakte van de muur koelt relatief snel af, maar in de laatste fase van dat proces koelt de muur heel traag af. Het is dan belangrijk dat je de woning blijft ventileren om de warmte die in de woning zit af te voeren."

Meest gelezen