Quinten organiseert stil protest na proces Sanda Dia: "Ik ben doodnormale student met veel vragen en weinig antwoorden"

Met "heel veel vragen en weinig antwoorden". Daarmee blijft student Quinten Thollembeek achter na het proces over de dood van Sanda Dia. Thollembeek is de organisator van het stille protest dat gisteren een 150-tal studenten in Leuven naar het Ladeuzeplein lokte. "Ik kan niet anders dan zeggen dat ik verbijsterd was bij het horen van de straffen en ik ben niet alleen. Is er dan niets mis met het systeem?"

"Ik was in de bibliotheek aan het studeren toen ik een melding kreeg dat de strafmaat er was. Ik kan niet anders dan zeggen dat ik verbijsterd was." Quinten Thollembeek beschrijft het gevoel dat hij heeft als hij hoort dat 18 Reuzegommers veroordeeld worden tot werkstraffen tot 300 uur en geldboetes tot 400 euro.

Thollembeek studeert zelf aan de KU Leuven, de universiteit waar ook Sanda Dia les volgde voor hij omkwam tijdens een fatale studentendoop. Afgelopen vrijdag viel het doek over de rechtszaak over zijn dood. "Ik weet niets van recht en heb er ook niets mee te maken", geeft Thollembeek toe. "Maar als ik kijk naar het verleden en andere zaken, zijn er hogere boetes en straffen uitgesproken voor minder zware feiten. We spreken hier nog steeds over een mensenleven."

Stil protest

Reden genoeg voor Thollembeek om een stil protest te organiseren in de studentenstad. Daar kwamen een 150-tal studenten op af. "Ik denk dat het nog net iets meer was en dat in volle blok. Er waren veel jongeren, maar ook iets oudere mensen. Dat toont dat het niet alleen onder de jongeren leeft. Op weg naar de bibliotheek heb ik drie verschillende groepjes over de zaak horen praten, zonder dat ik er zelf over begon."

Voor Thollembeek is er nog veel onduidelijkheid. "Ik ben maar een doodnormale student met heel veel vragen en weinig antwoorden." Net zoals andere mensen op sociale media aankaarten, vindt ook hij het vreemd dat nieuwsmedia geen namen van Reuzegommers noemen. "Ik herinner me enorm veel processen waarbij namen publiek werden gemaakt. Ik stel mij als simpele student dan de vraag: waarom nu niet en bij veel andere zaken wel?"

Bovendien is er volgens hem ook een ongelijke behandeling van de Reuzegommers. "Ik zeg niet dat het recht fouten heeft gemaakt als dit het maximum aantal uren werkstraf is. Maar dan denk ik dat dat herbekeken moet worden. Veel mensen hebben hier een mening over. Is er dan niets mis met het systeem?"

BEKIJK - "We zijn niet met vijf die protesteren. Dat betekent toch dat er iets niet klopt en wij aanvoelen dat het niet oké is?", stelt Thollembeek:

Videospeler inladen...

Luid geroep

"Het probleem is dat er een groot verschil is tussen de schijn en de werkelijkheid", reageert Reuzegom-advocaat Joris Van Cauter. "Ik hoor de student naast mij net zeggen "ik weet niet goed wat er eigenlijk gebeurd is en ik was er niet bij in de zittingszaal". Ik ben ervan overtuigd dat als je daar geweest was en de debatten had gevolgd, je de uitspraak logisch had gevonden. De vrijspraken die er enerzijds geweest zijn voor de opzettelijke feiten en de veroordelingen waarvoor schuld bekend is anderzijds."

"Ik ontken niet dat het leeft in de samenleving", gaat hij verder. "Ik stel mij wel de vraag of we alle stemmen horen, want ik hoor ook heel wat stemmen die vrede hebben met de uitspraak. Zij gaan die stem niet op Twitter of Facebook zetten. Dus we worden voor een stuk gedomineerd door wie heel luid roept op sociale media."

BEKIJK - "Ik heb begrip voor het sentiment dat er geen recht zou zijn geschied, maar mensen zouden beter geïnformeerd moeten zijn", reageert advocaat Van Cauter:

Videospeler inladen...

Namen en gezichten

Dat YouTuber Acid enkele namen lekte en daarvoor vervolging riskeert, vindt Thollembeek "de omgekeerde wereld". "Ik begrijp ook wel het standpunt van de nieuwsmedia dat als er namen en gezichten in beeld komen, er zaken kunnen gebeuren. Maar om Acid nu af te schilderen en eventueel te vervolgen, dan denk ik dat we in de tegengestelde richting gaan."

Thollembeek zou bovendien graag zelf de Reuzegommers horen in de media, niet enkel hun advocaten. "Ik ben benieuwd naar de gezichten als ik eerlijk ben. Ik wil weten wie die mensen zijn. Want ik weet niet hoe zij zich voelen, hoe ze zijn en waar ze zijn. Wat ik wel weet, is dat Sanda er niet meer is. We weten enorm weinig over hen en dat baart mij zorgen omdat we over heel veel andere mensen veel zaken weten. We hebben nog zoveel vragen waar geen antwoorden over zijn."

Het zal nog wel even in het nieuws blijven, maar er zal ook een moment komen dat dit stopt. Van mij mag het niet stoppen

De student zal dan ook nog niet stoppen met zijn acties. "Ik heb nog niets concreets ondernomen, maar ik wil niet dat dit vergeten wordt. Het zal nog wel even in het nieuws blijven, maar er zal ook een moment komen dat dit stopt. Van mij mag het niet stoppen."

Meest gelezen