Minder goederentrafiek in de Waaslandhaven vorig jaar, wel meer tewerkstelling

Vorig jaar was geen goed jaar voor de goederentrafiek in de Waaslandhaven. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO). De trafiek daalde met negen procent. De tewerkstelling deed het wel goed en steeg vorig jaar met meer dan vier procent tegenover het jaar daarvoor.  

Na jaren van groei van de maritieme trafiek in de Waaslandhaven, kwam vorig jaar, in 2022, een einde aan die opgang. "De containers hebben het niet zo goed gedaan", zegt directeur Peter Van de Putte van MLSO. "De hele maritieme trafiek is toch 9 procent gezakt. Voornamelijk door een daling van de containers die bij ons toekomen in het Deurganckdok. Het gaat nog altijd over 90 miljoen ton goederen, dat is heel veel, maar wel een daling tegenover vorig jaar." De terugval is in de Waaslandhaven sterker dan de haven van Antwerpen-Zeebrugge. Daar was een daling van 0,7%. 

"Rusland bijna verdwenen als handelspartner voor Waaslandhaven"

De reden voor de daling is te vinden in het conflict tussen Oekraïne en Rusland, verklaart Van de Putte: "We hebben de laatste jaren veel tegenvallers gehad in de systemen, in de maritieme flows ook. De laatste daarvan is het conflict tussen Rusland en Oekraïne geweest. Rusland was altijd een van onze grootste handelspartners en die stond vorig jaar zelfs niet meer in de top-20, noch naar aanvoer, noch naar afvoer van goederen. Dus in de Waaslandhaven is Rusland bijna helemaal verdwenen als handelspartner." 

Sterke toename aantal uitzendkrachten

Veel beter nieuws voor de Waaslandhaven is er op vlak van tewerkstelling. Voor het eerst zijn daar meer dan 22.000 voltijds equivalenten (vte's) rechtstreeks aan het werk. Dat wil zeggen dat de tewerkstelling gestegen is met 4,14%. Dat is voor het eerst in 5 jaar. "De tewerkstelling heeft het heel goed gedaan, het is zelfs een beetje verrassend voor ons", bevestigt Peter Van de Walle. "Als je gaat kijken naar de volledige tewerkstelling in de Waaslandhaven zit je aan bijna 50.000 vte's, dus dat is gigantisch."

De belangrijkste reden voor de stijging in de tewerkstellingscijfers ligt in de toename van het aantal uitzendkrachten. Daar kwamen vorig jaar 786 vte's bij. Tegelijk gaat het ook om een precaire stijging, want het aantal uitzendkrachten hangt typisch samen met de conjuncturele evolutie. En het is ook een teken dat werkgevers eerder voorzichtig zijn om nieuwe medewerkers vast in dienst te nemen.

Hoopvol

Over de vooruitzichten voor 2023 is directeur Van de Putte voorzichtig: "De eerste maanden van 2023 waren niet zoveel beter dan 2022. Maar we hebben er goede hoop op dat eind 2023 de cijfers van 2022 terug zullen gehaald worden." 

Meest gelezen