In bedrijven met een onevenwicht tussen mannen en vrouwen zijn er meer langdurig zieken.
Foto: (GF)

Bedrijven met grotere ongelijkheid tussen mannen en vrouwen hebben dubbel zoveel langdurig afwezigen

In bedrijven waar meer mannen of meer vrouwen werken, of waar de posities van mannen en vrouwen sterk verschillen, zijn werknemers vaker lang ziek. Dat blijkt uit een studie van bedrijfanalysebureau Graydon en Securex bij 7.800 bedrijven. Bedrijven met een grotere ongelijkheid tussen mannen en vrouwen hebben dubbel zoveel werknemers die langer dan 3 maanden uitvallen door ziekte. 

In bedrijven met de grootste ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is bijna 4 procent van de werknemers langer dan 3 maanden afwezig. Het kan gaan om bedrijven met meer mannen of net meer vrouwen. 

Bedrijven waar er ongeveer evenveel mannen als vrouwen werken, hebben maar een ziektepercentage van 2 procent. Ook met het opleidingsniveau en de positie van mannen en vrouwen binnen het bedrijf werd rekening gehouden. 

Voor de grafiek hierboven werden de bedrijven opgedeeld in 4 groepen. Links staan de bedrijven waar er een grotere ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Helemaal rechts is er meer gelijkheid en is ook het ziektepercentage lager. Kijken we per sector, dan klopt die redenering ook voor de meeste sectoren. Bij de ziektecijfers zitten wel cijfers uit de coronajaren, die het resultaat wat kunnen vertekenen. 

Onder andere meer burn-out

Werknemers kunnen uiteraard om verschillende redenen lang uitvallen: door burn-out, bijvoorbeeld, maar ook door fysieke klachten, of door een combinatie van beide. En natuurlijk spelen ook nog andere factoren mee. Zo stelde Graydon vast dat werknemers vaker uitvallen in bedrijven die het minder goed doen. 

Ook in bedrijven die slecht presteren, vallen werknemers vaker uit

Eric Van den Broele, Graydon

"Dat gaat misschien wat in tegen het klassieke beeld", zegt Eric Van den Broele van Graydon. "Maar het zijn dus niet de bedrijven die het heel goed doen, waar werknemers meer druk ervaren en bijvoorbeeld sneller een burn-out krijgen. Nee, bedrijven die slecht presteren, daar vallen werknemers vaker uit."

Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die niet meer op tijd hun facturen kunnen betalen, een lagere operationele winst hebben of bedrijven die richting een faillissement gaan. Ook in grotere bedrijven vallen werknemers vaker langer dan 3 maanden uit. 

Werknemers minder productief

Voor bedrijven, maar ook voor overheden en beleggers is het belangrijk om te weten waarom werknemers lang uitvallen en welke impact dat heeft op de prestaties van een bedrijf. Daarom keek Securex naar de productiviteit bij bedrijven waar meer werknemers langdurig uitvallen. 

In bedrijven waar er meer werknemers langer dan een jaar uitvallen door ziekte, ligt de operationele winst per medewerker lager. Dat ziet Securex als een teken van een lagere productiviteit. Ook bedrijven met een groter personeelsverloop, met lagere lonen en met meer studentencontracten hebben een lagere productiviteit. 

Bedrijven preventief begeleiden

"Bedrijven zijn vaak bezig met productieprocessen, maar menselijke aspecten spelen evenzeer mee", concludeert Van den Broele. "En ook naar overheden toe kan ik aanraden om eens naar die risicofactoren te kijken."

"We zien dat bedrijven met meer ongelijkheid tussen mannen en vrouwen of bedrijven die het algemeen slechter doen een goede richtingwijzer zijn om te voorspellen waar mensen zullen uitvallen. Die risicobedrijven zou je preventief begeleiding kunnen aanbieden." 

Meest gelezen