75 procent van honing die uit China geïmporteerd wordt, is vals

China is dé grote koploper in honingproductie. In 2021 produceerde het land 486.000 ton natuurlijke honing, een absoluut record. Dat blijkt uit het rapport van de Voedings- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Toch is 74 procent van de Chinese honing, die in de Europese Unie geïmporteerd wordt, vals. 

In 2021 produceerde China bijna een half miljoen ton natuurlijke honing. Geen enkel land produceerde meer. Turkije, dat op een tweede plaats pronkt, produceert vijf keer minder honing. Toch ligt de Chinese honingindustrie onder vuur: verschillende organisaties beweren dat de honing uit China "vals" is. Wat is daarvan aan?

Grootschalige fraude

Uit een onderzoek van Anti-Fraude Organisatie van de Europese Commissie (OLAF) en het Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum (JRC) blijkt dat bijna de helft (46 procent) van de 320 stalen met geïmporteerde honing deel uitmaken van een grootschalige fraude. Bijna de helft van de honing die in de Europese Unie ingevoerd wordt, is dus vermoedelijk aangelengd met suikersiroop. 

"Met een import van bijna 175.000 ton honing is het Europese continent de op één na grootste importeur van honing ter wereld, op de Verenigde Staten na", zo schrijft de Franse krant Le Monde. Bijna 50 procent van al de honing uit niet-Europese landen wordt aangelengd met suikersiropen op basis van rijst, tarwe of suikerbiet. En dat is verboden in de Europese Unie. Toch blijkt dat bijna de helft van de geïmporteerde honing dus "vals" is.

De grootste exporteur van valse honing is China. Bijna 74 procent van de Chinese honingstalen waren aangelengd met suikersiroop. Turkije, de op één na grootste honingproducent, doet nog slechter. 14 op de 15 honingstalen werden gemerkt als valse honing. 

Europa is een zeef

De consumentenorganisatie Foodwatch omschrijft Europa als een zeef voor valse honing. Meer dan 44 honingbedrijven die in de Europese Unie actief zijn, werden onderzocht. 7 onder hen werden gesanctioneerd, omdat hun honing niet aan de Europese voedingsvoorwaarden voldeed. 

In de meeste gevallen werd er suikersiroop aan de natuurlijke honing toegevoegd, maar daar stopt het niet. In het rapport wordt ook melding gemaakt van andere additieven, zoals kleurstoffen, en het vervalsen van informatie. "Honing bevat van nature suikers en die moeten volgens de EU-wetgeving puur blijven: er mag geen water of goedkope suikerstroop aan worden toegevoegd om het volume te vergroten", zo schrijft OLAF.

In de Europese Unie zijn zo'n 612.000 imkers actief, die samen 18 miljoen bijenkorven beheren en 280.000 ton honing per jaar produceren. Experten geloven niet dat de "valse honing" uit niet-EU-landen schadelijk is voor de gezondheid, maar de goedkope additieven veroorzaken wel oneerlijke concurrentie op het Europese continent.

"Het is belangrijk dat we waakzaam blijven voor elke vorm van misbruik", zegt Ville Itala, directeur van OLAF. "De oneerlijke praktijken bedriegen consumenten en benadelen eerlijke producenten in het licht van oneerlijke concurrentie."

Meest gelezen