Een archeoloog werkt aan de muurschildering in de graftempel Huaca Pintada.
AFP or licensors

"Uitzonderlijk" precolumbiaans fresco na meer dan een eeuw herontdekt in Peru

In het noorden van Peru hebben archeologen een precolumbiaanse muurschildering met mythologische afbeeldingen herontdekt. De site was enkel bekend van zwart-witfoto's uit het begin van de 20e eeuw. Volgens de ontdekker gaat het om een "uitzonderlijke vondst" omdat de schildering erg goed bewaard is en een mengeling vertoont tussen twee precolumbiaanse culturen, de Sicán- en de Mochecultuur.  

Het bestaan van de muurschildering was enkel bekend door een aantal zwart-witfoto's die de Duitse etnoloog Hans Heinrich Brüning in 1916 genomen had. Brüning leefde toen in Peru en hij had over de site Huaca Pintada (beschilderd heiligdom) gehoord nadat schattenjagers geprobeerd hadden haar te plunderen maar niets van waarde hadden gevonden.

"We weten niet waarom Brüning de foto's niet gepubliceerd heeft en we hebben moeten wachten tot 1978, tot de Amerikaanse onderzoeker Richard Schaedel ze gevonden heeft tijdens een bezoek aan het museum van Hamburg. Sindsdien waren archeologen op de hoogte van het bestaan van Huaca Pintada, maar niemand is de site gaan opgraven omdat men dacht dat er niets te vinden zou zijn", zei de Zwitserse archeoloog Sam Ghavami. 

In tegenstelling tot zijn collega's was de nieuwsgierigheid van Ghavami wel geprikkeld en hij ging op zoek naar de muurschildering, samen met een ploeg Peruaanse studenten. Na een zoektocht van vier jaar had hij in oktober van dit jaar succes. Hij ontdekte het fresco, dat intussen door een dikke laag planten overgroeid was, in de ruïnes van de graftempel Huaca Pintada in Illimo, een dorp in de provincie Lambayeque aan de noordkust van Peru. Volgens Ghavami is de muurschildering zo'n 1000 jaar oud.   

Een deel van de muurschildering met wortels die door het fresco zijn gegroeid.
AFP or licensors

"Unieke compositie"

"Het is een uitzonderlijke vondst, omdat het in de precolumbiaanse archeologie zelden gebeurt dat muurschilderingen van een dergelijke kwaliteit blootgelegd worden", zei Ghavami. "De compositie van dit schilderij is bovendien uniek in de geschiedenis van de muurkunst in precolumbiaans Peru." 

De waarde van het fresco zit ook in het feit dat het een mengeling is van stijlkenmerken en elementen uit twee culturen die de Inca's voorafgingen: de Sicán- of Lambayequecultuur, die tussen 900 en 1350 n.C. tot ontwikkeling is gekomen aan de noordkust van Peru, en hun voorouders de Moche, die het gebied gedomineerd hebben tussen 100 en 850. 

Een Peruaanse studente werkt aan de muurschildering, waar onderaan een krijger te zien is.
AFP or licensors

Op een vogel lijkende godheid

De muurschildering maakt zoals gezegd deel uit van de tempel Huaca Pintada, die toebehoorde aan de Moche. Die aanbaden de maan, de regen, leguanen en spinnen.  

De muurschildering die is teruggevonden, is zo'n 30 meter lang en de afbeeldingen in blauw, bruin, rood, wit en mosterdgeel zijn erg goed bewaard. 

In een deel van het fresco is een processie van krijgers te zien die zich naar een godheid begeven die op een vogel lijkt. 

De afbeelding "lijkt geïnspireerd te zijn door het idee van een heilige hiërarchie die is opgebouwd rond een cultus van de voorouders en hun nauwe banden met de natuurkrachten", zei Ghavami. 

Hij zei dat het ontcijferen van de betekenis van de muurschildering een onderdeel zal vormen van zijn onderzoek. Hij zei te geloven dat het fresco "geïnterpreteerd kan worden als een metaforisch beeld van de politieke en religieuze orde van de oude bewoners van het gebied."

Bron: Agence France-Presse.  

Een van de krijgers uit de processie. Het linkerbeen en een deel van het rechterbeen zijn onderaan zichtbaar.
AFP or licensors

Meest gelezen