Videospeler inladen...

Lac Rose in Senegal kleurt niet langer roze: "We hebben er geen hoop meer in"

Lac Rose, een toeristische trekpleister vanwege zijn specifieke roze kleur, is die kleur kwijt. Sinds enkele maanden kleurt het water bruin en groen en spoelen de vissen dood aan op de oevers. De duizenden Senegalezen die aan het meer werken in het toerisme en in de zoutwinning, vrezen voor hun toekomst.

Lac Rose, officieel bekend als Lac Retba, is een zoutmeer op zowat 25 kilometer ten oosten van de hoofdstad Dakar. Zijn hoge zoutgehalte en een specifiek, zeldzaam ecosysteem maakte het een ideale voedingsbodem voor een alg die het meer roze kleurde. Daarmee was Lac Rose een van de meest bezochte toeristische trekpleisters van het land, en een site die in overweging werd genomen voor een plaats op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco.

Dat alles veranderde in september vorig jaar, toen de hoofdstad Dakar getroffen werd door hevige stortregens en overstromingen. Het overtollige water baande zich een weg naar Lac Rose en sloeg een breed kanaal in de oever van het meer. Het water spoelde alle zorgvuldig aangelegde zoutbergen weg en overspoelde toeristische faciliteiten aan de kust.

Overstromingswater baande zich via een zelf gevormd kanaal een weg in het meer.

᠎"Het is de eerste keer dat we hier zoveel water hebben zien instromen", zegt Pape Sira Ba, een van de zoutboeren aan Lac Rose. "Dit hebben we nog nooit gezien." De overstroming vernielde 7.000 ton zout, goed voor 1 miljard Senegalese frank (omgerekend ruim 1,5 miljoen euro), zegt de beroepsorganisatie van zoutboeren. Pape Sira Ba en de andere zoutboeren verpakken momenteel wat mogelijk hun laatste oogst is. Ze vrezen dat de veranderde samenstelling van het meer zoutwinning in de toekomst onmogelijk zal maken.

"We hebben geen bezoekers"

De zoutboeren zijn maar een deel van de ongeveer 3.000 mensen die hun inkomsten halen uit het meer. Ook schippers en souvenirverkopers vrezen voor hun toekomst als het water zijn huidige, niet bepaald speciale kleur blijft behouden. "Het was de roze kleur die de toeristen naar hier bracht", zegt Abdou Dieng, die een kleine kampeersite heeft aan het meer. De site staat nog altijd onder water. "Door het hoge zoutgehalte in het meer konden bezoekers op het meer drijven, net zoals in de Dode Zee. Maar nu hebben we geen bezoekers."

Het is de piek van het toeristische seizoen in Senegal, maar Dieng en anderen wachten tevergeefs op bezoekers naast hun bootjes.

BEKIJK - De bewoners rond het Lac Rose lijden onder de hevige regenval van de laatste maanden:

Videospeler inladen...

Doodvonnis

Intussen blijft er nog altijd water door het nieuw gevormde kanaal in het meer stromen. Dat water bevat heel wat sedimenten en dat zou het ongewone ecosysteem van het meer voorgoed kunnen veranderen. Dat zegt hydroloog Cheikh Youm aan het persagentschap Reuters. "De organismen die daar wonen en verantwoordelijk zijn voor de roze kleur, zijn verbonden aan dit milieu. Als het milieu vervuild wordt, zullen die organismen verdwijnen. Dat zou een doodvonnis voor het meer zijn."

Het overstromingswater trekt langzaam weg rond de souvenirwinkeltjes en andere kraampjes aan het meer, maar de handelaars blijven bezorgd. "We hebben er echt geen hoop meer in dat deze plek nog wordt zoals het ooit was", besluit Ndeye Thiam, een verkoper van armbandjes, waaiers en andere snuisterijen.

Lac Rose in betere tijden.
Belpress.com

Meest gelezen