Doodlopende straatjes lopen niet altijd dood

De Kamercommissie Infrastructuur heeft gisteravond een wetsvoorstel goedgekeurd om een nieuw verkeersbord in het leven te roepen. Het bord moet voetgangers en fietsers erop wijzen dat de zogezegd doodlopende straat voor hen wel doorlopend is.

"Uit een steekproef van de Voetgangersbeweging blijkt dat er alleen al in Vlaanderen van de 27.104 straten waar een F45-bord voor een doodlopende straat staat, bijna 75 procent toch doorlopend is", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), die het wetsvoorstel samen met Karin Temmerman van de SP.A indiende.

"Het gaat dus om meer dan 20.000 wegen die fietsers en voetgangers die de weg niet kennen, niet gebruiken, hoewel er voor hen een doorgang is aan het einde van de straat." Volgens Lahaye-Battheu kunnen voetgangers en fietsers die straten net gebruiken om bijvoorbeeld tijd te winnen.

Daarom komt er dus een nieuw verkeersbord (foto) dat fietsers en voetgangers er attent op maakt dat zij wel door kunnen lopen/rijden. De Kamercommissie Infrastructuur keurde het voorstel gisteren unaniem goed. Een van de komende weken wordt er in de plenaire vergadering over gestemd. Lahaye-Battheu verwacht dat het verkeersbord "in de loop van dit jaar" op de weg te zien zal zijn.

Maar nu al zijn er gelijkaardige borden te zien. De Voetgangersbeweging nam een jaar geleden een initiatief in die zin en bood steden en gemeenten stickers aan, waarop het symbool van een fietser en een voetganger te zien is, om op de originele F45-borden aan te brengen. Meer dan 50 gemeenten gingen op dat aanbod in. Binnenkort krijgt dat initiatief dus een juridische grondslag met een nieuw bord.

Meest gelezen