“Nachtwacht 360”, de fotocompositie van fotograaf Julius Rooymans en mode-ontwerper Hans Ubbink.

Rembrandts "Nachtwacht" gefotografeerd met dubbelgangers: "We zochten 17e-eeuwse koppen"

“Nachtwacht 360” is het werk van fotograaf Julius Rooymans en mode-ontwerper Hans Ubbink. Ze zochten en vonden 60 mensen om de “Nachtwacht” van Rembrandt opnieuw samen te stellen, maar dan in foto als een "tableau vivant". Het echte schilderij wordt vanaf volgende week gerestaureerd en dat is live te volgen in het Rijksmuseum. Twee redenen om naar Amsterdam te gaan.

Het schilderij “De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburg maakt zich gereed om te marcheren” van Rembrandt van Rijn, beter bekend als de “Nachtwacht” uit 1642 is het pronkstuk van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het wordt de komende tijd gerestaureerd.

Tegelijk zijn in Amsterdam haarscherpe foto's te zien met dubbelgangers van de personages op het bekende schilderij. Dat is een project van fotograaf Julius Rooymans en mode-ontwerper Hans Ubbink. In oktober vorig jaar deden ze een oproep aan het brede publiek: wie vindt dat hij/zij lijkt op een figuur op het schilderij kon zich aanmelden.

Schuif met de balk over de afbeelding om links het schilderij en rechts de foto te bekijken (het kan eventjes duren voor de afbeelding inlaadt):

Geen geëpileerde wenkbrauwen of gladgeschoren wangen

Uit alle sollicitaties werden uiteindelijk 60 mensen gekozen. “Specifieke koppen uit de 17e eeuw,” verduidelijkt Jessica Karelsen aan VRT NWS. Het goede nieuws is "dat die nog bestaan!" Soms was er wat aanpassing nodig. 21e-eeuwse geëpileerde wenkbrauwen bijvoorbeeld waren uit den boze. Mannen moesten enkele maanden hun baard laten staan of ze werden geschoren, maar niet zo glad als vandaag. 

Lees verder onder de foto:

Nadat de juiste “koppen” werden gevonden was het een hele klus om de kostuums en de rekwisieten bij elkaar te brengen. De kostuums werden uiteindelijk allemaal opnieuw genaaid en geborduurd, onder meer in India. Voor de wapens zocht een internationale expert in verzamelingen, musea en bij antiquairs. Die zijn dus authentiek 17e-eeuws. Het kroontje van het meisje dat zo mooi het licht vangt, is opnieuw gemaakt.

Lees voort onder de foto:

Het fotograferen zelf duurde zes dagen. Elk personage werd apart gekleed, geschminkt en in beeld gebracht. Pas daarna werden al die foto’s gecombineerd tot de groep die we kennen. Ook schilder Rembrandt werkte op die manier.

Lees voort onder de foto:

Op een aparte foto "De achterkant van de Nachtwacht" hebben de kunstenaars het gewone leven in de tijd van Rembrandt geïllustreerd, met dubbelgangers van de schilder, zijn vrouw Saskia, zijn huishoudster-maîtresse Hendrickje, kroegscènes enzovoort. Op dat fictieve "schilderij" staan veel meer vrouwen.

Het heeft veel geld gekost, geeft Jessica Karelsen toe. De makers van het privéproject "Nachtwacht 360" hopen hun investering terug te winnen via de verkoop van tickets en van foto’s. Van de foto op ware grootte, zo'n vier bij vijf meter, is er maar één afdruk.  “Nachtwacht 360” is nog tot 4 augustus te zien in Amsterdam. 

"Operatie Nachtwacht"

De enige echte "Nachtwacht" wordt vanaf maandag schoongemaakt en gerestaureerd. Een werk van jaren dat gebeurt terwijl het schilderij in het Rijksmuseum blijft. Specialisten gaan aan de slag achter een glazen wand en het publiek kan alles live volgen, zoals bij het "Lam Gods" van Van Eyck in het MSK in Gent. Van "Operatie Nachtwacht" wordt ook via het internet verslag gedaan.

2019 is het Rembrandtjaar. De schilder overleed 350 jaar geleden.  

Meest gelezen