10 dagen isolatie voor wie is besmet, verbod op niet-essentiële reizen en kappers ten vroegste op 13/2 open

Het Overlegcomité voert een verbod op niet-essentiële reizen in van 27 januari tot 1 maart. De kappers mogen op 13 februari weer open, al moet dat op 5 februari eerst nog worden afgeklopt. Wie met het coronavirus is besmet, moet voortaan 10 dagen in isolatie. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Dammen opbouwen om onze gunstige situatie te vrijwaren": dit heeft het Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité heeft vanmiddag samengezeten om te bekijken welke nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) is het nodig om enkele dammen op te bouwen tegen het coronavirus en om nieuwe varianten zo veel mogelijk buiten ons te houden. Daarom komt er een tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen. 

Lees meer in dit artikel:

Minister Frank Vandenbroucke: "10 dagen isolatie voor wie met coronavirus is besmet"

"Testen, isoleren en vaccineren", dat wordt de strategie om de coronapandemie aan banden te leggen. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) op de persconferentie van het Overlegcomité.

"Wie de ziekte heeft moet zich vanaf nu tien dagen isoleren, niet zeven. Dat doen we omdat de nieuwe varianten besmettelijker zijn."

De vaccinatiecampagne blijft een hobbelig parcours, omdat we afhangen van de levering van vaccins. "Ik ben geïnteresseerd in resultaten. Vandaag zullen er minstens 183.000 mensen gevaccineerd zijn. We gaan vooruit en dat is van cruciaal belang. Het is op die manier dat  we het zullen winnen van het virus."

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met minister Vandenbroucke uit "Het Journaal Laat" hier:

Videospeler inladen...

Mag ik mijn lief in het buitenland bezoeken? En wanneer kan ik naar de kapper? Het antwoord op jouw vragen

Het Overlegcomité heeft aangekondigd dat niet-essentiële reizen van 27 januari tot 1 maart verboden worden en dat de kapperszaken op 13 februari opnieuw mogen openen als de cijfers dat toelaten. Maar mag een vakantie in eigen land nog? Kan ik nog over de grens gaan winkelen? En wanneer keren we terug naar het normale leven? VRT NWS geeft een antwoord op jouw meest gestelde vragen. 

Bekijk het volledige artikel hier:

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste: "Perspectief was nodig, maar is een dubbeltje op zijn kant"

Op het Overlegcomité is voorzichtig perspectief geboden voor onder meer kappers en vakantieparken. Als de cijfers op 5 februari laag genoeg zijn, mogen ze mogelijk vanaf 13 februari heropenen. 

"Het is goed dat er perspectief geboden wordt, maar ergens schuilt daar ook gevaar in", vertelt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent), die ook deel uitmaakt van de GEMS, de expertengroep die de regering advies geeft.

De regels rond onder meer reizen en isolatie worden gevoelig aangescherpt, maar er werd op het Overlegcomité ook voorzichtig perspectief geboden. Voor de niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten, dierentuinen en vakantieparken komt dat perspectief er het snelst. Zij heropenen ten vroegste op 13 februari, al is die datum niet in steen gebeiteld. 

Cultuursector: "Begrip dat we morgen nog niet aan de slag kunnen, maar we willen perspectief voor overmorgen"

De cultuursector had niet verwacht dat de regeringen met een concrete datum zouden komen waarop bioscopen of concertzalen weer open kunnen. Maar bij een volgend Overlegcomité moet er wel perspectief zijn, vindt Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur. "Eind februari, begin maart willen we weer aan de slag om van het voorjaar iets fantastisch te maken." Intussen wordt er achter de schermen gepraat over hoe de cultuursector zal werken. 

Lees het volledige artikel hier:

AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins aan EU

Farmabedrijf AstraZeneca heeft de Europese Commissie gemeld dat het na de goedkeuring door het Europese geneesmiddelenagentschap EMA niet in staat zal zijn om onmiddellijk de beloofde lading vaccins aan de EU-landen te leveren. Dat bevestigt het persagentschap Belga.

Over welke hoeveelheden het exact gaat, is nog niet bekend. "Het bedrijf heeft bevestigd aan de lidstaten dat er een verandering in het leveringsschema is", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. "We proberen meer informatie te verzamelen en zullen dan uitgebreider communiceren."

In verscheidene tweets laat eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides weten dat de Europese Commissie niet tevreden is: "De Europese Commissie zal bij AstraZeneca aandringen op maatregelen die de voorspelbaarheid en stabiliteit van de leveringen verhogen en op een versnelling van de distributie van de doses."

Het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford wordt momenteel nog onderzocht door EMA. Naar verwachting geeft die eind deze maand groen licht voor gebruik van het middel. De Europese Commissie heeft met het Brits-Zweedse farmabedrijf een contract gesloten voor de aankoop van tot 400 miljoen doses, waarvan 7,5 miljoen doses naar ons land zouden gaan.

Geen algemene verplichting om mondmaskers te dragen in lager onderwijs en geen verlenging van krokusvakantie

Het Vlaamse onderwijs wil geen algemene verplichting om mondmaskers te dragen in het lager onderwijs en ook een verlenging van de krokusvakantie is niet aan de orde. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft het Overlegcomité voorgesteld dat scholieren van het gewoon secundair onderwijs de week voor de krokusvakantie collectief afstandsonderwijs krijgen. Het Overlegcomité heeft de maatregelen bekrachtigd. 

Lees het volledige artikel hier:

Finland voert verbod voor niet-essentiële reizen in vanaf 27 januari tot 25 februari

De Finse regering heeft een net als onze overheid een reisverbod aangekondigd voor niet-essentiële reizen vanaf komende woensdag. Het verbod geldt alvast tot 25 februari. Met de maatregel wil Finland vermijden dat de coronapandemie zou uitbreiden in het land. 

Frankrijk stelt drie miljoen besmettingen vast

Frankrijk heeft na bijna 41 miljoen coronatests 3 miljoen besmettingen vastgesteld. In het land van 65 miljoen inwoners liggen nu bijna 3.000 mensen in kritieke toestand in ziekenhuizen en 2,7 miljoen patiënten hebben het virus onder de leden. In Frankrijk worden al rond de 72.000 sterfgevallen toegeschreven aan het uit China afkomstige coronavirus.

Erg veel mensen overleden in 2020 volgens de officiële statistieken tussen eind maart en half mei en later in het jaar tussen half oktober en half december. Dat was tijdens de strengste lockdowns. 

Het land heeft zeer strenge maatregelen getroffen om het virus te bedwingen zoals de avondklok en beperkingen van de bewegingsvrijheid en reisverboden. Onder voorwaarden functioneren momenteel veel onderwijsinstellingen en ondernemingen en is overdag geen reisbeperking van kracht.

Vakantieparken reageren voorzichtig positief op mogelijk perspectief

Het Overlegcomité bekijkt op 5 februari niet alleen of de niet-medische contactberoepen kunnen herstarten, maar ook of vakantieparken en dierentuinen eventueel kunnen heropenen. De vakantieparken reageren voorzichtig positief op het nieuws. "We zijn klaar om in de meest veilige omstandigheden te openen, hopelijk krijgen we snel die kans", klinkt het.

Op dit moment zijn de coronacijfers niet laag genoeg om kappers, schoonheidsspecialisten, dierentuinen of vakantieparken te heropenen. Het Overlegcomité wil de betrokken sectoren wel perspectief geven. Ten vroegste op 13 februari kan er sprake zijn van een heropstart, kondigde premier Alexander De Croo vrijdagavond aan. Die richtdatum is wel afhankelijk van de situatie: enkel als de besmettingen en ziekenhuisopnames laag genoeg liggen, kan er aan versoepelingen worden gedacht. Het Overlegcomité zal daarover op 5 februari beslissen.

Bij Center Parcs zijn ze tevreden met de boodschap van hoop. "We hebben de voorbije weken verschillende positieve overlegmomenten gehad met de overheid", vertelt sales-director Liesbeth Vandamme. "Het lijkt erop dat de politici een luisterend oor hebben. Al onze protocollen zijn ook in orde en we zijn ervan overtuigd dat we op een veilige manier kunnen heropenen."

De Vlaamse sectorfederatie Recread reageert met gemengde gevoelens op het voorzichtige perspectief. Woordvoerder Dirk Metsu had op meer duidelijkheid gehoopt. "We hadden gehoopt in de krokusvakantie te kunnen heropenen, maar dat zal vrees ik niet lukken. We hebben vorig jaar de paasvakantie, de verlengde weekends, de herfst- en de kerstvakantie gemist. Het water staat ons intussen niet meer aan de lippen, maar aan het voorhoofd. Er is dringend nood aan duidelijk perspectief."

Meest gelezen