Steeds meer minderjarigen vapen: e-sigaret kopen blijkt, ondanks verbod, fluitje van een cent

Voor rokers kan vapen een middel zijn om te stoppen met roken, maar ook steeds meer jongeren lonken naar een vape. Producenten mikken ook doelbewust op jongeren: de vape wordt meer en meer een hip hebbeding van de schoolgaande jeugd. Maar hoe gemakkelijk geraken minderjarigen eraan? "Terzake" deed de test.

Vapen wint aan populariteit bij 12 tot 18-jarigen. Bijna 20 procent van die groep jongeren heeft al gevapet, en dat aantal steeg de voorbije schooljaren. Nochtans is de verkoop van vapes of e-sigaretten verboden aan minderjarigen.

Hoe gemakkelijk geraakt een tiener aan een vape? "Terzake" ging op pad met twee 14-jarige meisjes en nam de proef op de som. Ze gingen undercover langs bij verschillende vapeshops. Veel verkopers bleken het niet zo nauw te nemen met de regels. Van watermeloen- tot framboossmaak, de meisjes bemachtigden redelijk gemakkelijk een stevige buit.

BEKIJK - "Terzake" stuurt minderjarigen undercover naar verschillende vapeshops:

Videospeler inladen...

Producenten van e-sigaretten mikken ook doelbewust op jongeren: de vape wordt meer en meer een hebbeding van de schoolgaande jeugd: je vindt ze in allerlei kleuren, geuren en vormen.

Verstrenging wet

Een verbod op de fruitige vapesmaakjes is in België, in tegenstelling tot in Nederland, niet meteen in zicht. Wel kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) begin dit jaar een verstrenging aan vanaf 11 juli. De smaakjes zullen bijvoorbeeld geen swingende namen meer mogen krijgen. Ook zullen er geen lichtjes meer op de vapes mogen staan.

"Vapes moeten inderdaad minder aantrekkelijk worden voor jongeren", reageert kankerspecialist Filip Lardon (Universiteit Antwerpen) in "Terzake". Hoewel hij geen voorstander is van het Nederlandse verbod op smaakjes, vindt hij wel dat smaken als bubblegum en suikerspin - die duidelijk gericht zijn op jongeren - aan banden moeten worden gelegd. Hij pleit ook voor strengere controle, al erkent hij dat dat moeilijk is.

BEKIJK - "Op een lagere school waar ik langsging, vapete 10 procent van de twaalfjarigen":

Videospeler inladen...

Lardon legt de verantwoordelijkheid onder andere bij de vape-industrie. "Het is hun verdienmodel om mensen verslaafd te maken en te houden. Vapes zijn geïntroduceerd als middel om rokers te helpen stoppen met roken - want vapen is voor de duidelijkheid minder schadelijk dan roken - en dat is prima. Maar nu zijn e-sigaretten gecommercialiseerd en worden jongeren getarget."

En daar is Lardon heel bezorgd over. "In veel vapes zit nicotine. Veel jongeren zullen daar verslaafd aan worden. Gelukkig wordt die hoeveelheid in België goed gereglementeerd, waardoor er maximum evenveel nicotine als in een sigaret mag zitten. Maar in landen als de Verenigde Staten en China - denk aan de webshops - is het nicotinegehalte vaak veel hoger."

"Nicotine is niet alleen sterk verslavend, maar ook slecht voor het hart en de hersenen. Tegelijkertijd zitten er honderden chemicaliën in zo'n vape die geïnhaleerd worden in heel fragiele, jonge longen." 

BEKIJK - Na de uitzending van "Terzake" heeft een van de winkels die in de reportage aan bod kwam via social media weten dat ze alle vapetoestellen uit de rekken hebben gehaald:

Meest gelezen