Streamz en VRT zullen samen het tweede seizoen van "Chantal" maken
© VRT - NyklyN

"Chantal" en "Onder vuur" binnenkort eerst op Streamz: VRT en streamingplatform sluiten akkoord

De Vlaamse publieke omroep VRT en het Vlaamse streamingplatform Streamz slaan de handen in elkaar. Daardoor komen er meer VRT-reeksen zoals "Chantal", "FC De Kampioenen" en "Witse" op Streamz. Ze zullen samen ook twee fictiereeksen per jaar maken en bepaalde reeksen in preview op Streamz aanbieden. De samenwerking loopt voor minstens 3 jaar. 

VRT en Streamz - twee belangrijke spelers voor Vlaamse fictie – hebben een akkoord bereikt over een structurele samenwerking van minstens drie jaar. Op die manier willen ze de Vlaamse fictie op een topniveau houden en het op een duurzame manier betaalbaar houden, zo geven beide partijen aan in een persbericht. 

Nieuwe fictie en vervolgseizoenen

De samenwerking belooft twee nieuwe fictiereeksen per jaar, maar ook aan bestaande series sleutelen VRT en Streamz samen. Zo maken ze samen rond de jaarwisseling het vervolgseizoen van “Chantal” (seizoen 2) en het derde seizoen van “Onder vuur” staat volgend voorjaar op de planning.  

beeld uit de serie "Onder vuur"

De fictiereeksen verspreiden zal door de samenwerking op verschillende manieren verlopen. Een nieuwe serie kan bijvoorbeeld wekelijks verschijnen op VRT1 en VRT MAX, en meteen als volledig seizoen beschikbaar zijn op Streamz. VRT MAX zal ook doorverwijzen naar Streamz.  

Door de handen op lokaal niveau in elkaar te slaan kunnen we de onvoorspelbaarheid van internationale spelers beter opvangen

Dorien Rausch, directeur programmatie en productie bij Streamz

“Streamz en VRT delen een belangrijke ambitie: de Vlaamse kijker herkenbare en kwaliteitsvolle lokale fictiereeksen aanbieden”, stelt Frederik Delaplace, CEO van VRT. Welke nieuwe reeksen zullen voortkomen uit deze samenwerking, is nog niet bekend.  

VRT-klassiekers

Oude favorieten zoals “FC De Kampioenen” en “Witse” worden niet vergeten bij de samenwerking. Ze worden zelfs uitgebreid op streamingplatform Streamz. Ze worden stelselmatig aangevuld en ook meer recente reeksen zoals “Twee zomers” en “Dertigers” krijgen hun plaats op het platform.  

Streamz en VRT noemen deze samenwerking goed nieuws voor de Vlaamse audiovisuele sector. “Door dit op langere termijn mogelijk te maken, verzekeren we duurzame investeringen in de lokale audiovisuele sector. Door de handen op lokaal niveau in elkaar te slaan kunnen we de onvoorspelbaarheid van internationale spelers beter opvangen”, maakt Dorien Rausch, directeur programmatie en productie bij Streamz, zich sterk. 

Waarom nu pas?

Streamz is het Vlaamse alternatief voor internationale streamingdiensten en bestaat sinds 2020. Het bedrijf Streamz werd opgericht door Telenet en DPG Media. Beide wilden graag VRT betrekken en ook het Vlaamse regeerakkoord had aan de openbare omroep gevraagd om mee te stappen in het project.  

VRT wilde nooit mede-eigenaar worden van Streamz, maar heeft wel al programma’s aangeleverd aan de catalogus in ruil voor een vergoeding. Nu komt er dus ook een structurele samenwerking, na 3 jaar. “Eerdere gesprekken zijn op niets uitgedraaid omdat de belangen van VRT en de Vlaamse productiesector niet genoeg in rekening werden gebracht. Dat is nu anders”, zegt persverantwoordelijke Bob Vermeir.  

Tom Evens legt uit wat de voor- en nadelen zijn van de samenwerking tussen Streamz en VRT:

Tom Evens, mediaprofessor aan de UGent, is niet verbaasd dat VRT nu toch de sprong waagt. "Hoewel ze ook hun eigen streamingplatform VRT MAX hebben en ook nog verder willen uitbouwen, kan dit zeker complementair gebeuren", gelooft hij. 

De voordelen voor Streamz zijn vrij vanzelfsprekend. "Ze breiden hun gamma uit en bereiken zo nog andere mensen. De groei is ook welkom denk ik, als je nu ziet hoe ze goedkopere abonnementen met reclame opstarten om mensen aan te trekken." 

Voor VRT zijn de voordelen misschien iets minder voor de hand liggend. "Daarom dat de onderhandelingen ook zoveel jaren in beslag namen", denkt Evens. "Ze verliezen de exclusiviteit voor bepaalde series hierdoor, maar krijgen er ongetwijfeld ook een goede vergoeding voor." 

Twee keer betalen?

Katia Segers Vlaams Parlementslid voor Vooruit en professor media aan de VUB, is kritisch over de deal die de VRT heeft gesloten. "Deze deal is goed voor de pax media en het bewijs dat onze mediabedrijven wél met elkaar kunnen samenwerken", zegt Segers.

Maar, zo gaat Seger verder, "ik ben wel benieuwd naar de details van de overeenkomst. Want voor Vooruit is het belangrijk dat de Vlaamse belastingbetaler niet twee keer betaalt voor de content die de VRT maakt". Ook Groen-parlementslid Meyrem Almaci denkt er zo over. "De Vlaamse belastingbetaler betaalt voor een sterke VRT, maar heeft de laatste jaren besparing na besparing moeten slikken. En nu dit." 

"De Vlaamse kijker is meer dan een consument, ten dienste van de commerciële spelers. De Vlaming verdient een sterke openbare zender en onbelemmerde toegang tot de content die de VRT maakt. Series mogen geen luxeproducten worden die als eerste kunnen bekeken worden door de meer begoede kijker die betaalt", zegt Almaci nog. 

"Het zou niet kunnen dat series van de VRT, betaald met Vlaams belastinggeld, achter de betaalmuur van Streamz verdwijnen. Daar is nu nog veel onduidelijkheid over. Hierover zal ik zeker de verantwoordelijke minister Dalle bevragen", kondigt Segers aan.

Meest gelezen