Beton sterker (én duurzamer) maken? Dat kan met koffiegruis
Met koffiedik kan je beton sterker maken. Dat blijkt uit Australisch onderzoek. Het is niet alleen goed nieuws voor de sterkte van het bouwmateriaal, ook onze planeet heeft er baat bij. Didier Snoeck, betononderzoeker aan de ULB, legt uit hoe het precies zit.
Cement, water, zand en grind: dat zijn de basisingrediënten van beton. Maar dat wordt steeds meer herzien, weet betononderzoeker Didier Snoeck (ULB). "We proberen het beton steeds opnieuw uit te vinden om een beter materiaal te krijgen", zegt hij in "Nieuwe feiten" op Radio 1.
Die innovatie is nodig, gezien de problemen die er momenteel zijn met de productie van beton. Dat heeft te maken met de basiscomponenten van het bouwmateriaal. "De productie van cement stoot veel CO2 uit, wat een groot probleem voor het milieu vormt."
Ook de twee andere basisingrediënten brengen kopzorgen mee. "Water en zand, daar zal een schaarste van heersen in de toekomst." Al is er dus hoop uit onverwachte hoek. "We hebben heel wat problemen met beton, maar met koffiedik kunnen we het beter maken."
Een sterk bakkie troost
Wereldwijd wordt per jaar 18 miljoen ton aan koffiegruis vergaard. Als dat op de vuilnisbelt terechtkomt − zoals vaak het geval is − en verrot, komt het zware broeikasgas methaan vrij. Door dat gruis uit je kopje koffie te verwerken, sla je dus twee vliegen in één klap in het voordeel van het klimaat.
Al moet dat gruis wel eerst bewerkt worden. "Mocht je het rechtstreeks gebruiken, dan zou je slechte beton hebben. Het bevat veel organische stoffen, wat juist niet interessant is voor beton."
Hoe je beton sterker kan maken? Met koffiedik, blijkt uit Australisch onderzoek
"We kunnen die stof nemen en verbranden in een zuurstofarme omgeving, dan krijg je een soort van poeder of houtskool, genaamd biokool. Dat heeft geen organische stoffen en kunnen we wel in beton verwerken." Sterker nog: "het kan je beton 5 tot 20 procent sterker maken".
Scheuren vermijden
"De reden is niet de koffie zelf, maar de structuur van de stof die we verkrijgen door het te verbranden." Die is heel poreus. Dat betekent dat er veel kleine openingen in het materiaal zitten, waardoor vocht langzaam wordt doorgelaten.
Net dat maakt het beton sterker. "We hebben altijd water, cement en zand nodig", legt Snoeck uit. "Water en cement moeten hard worden. Beton wil snel uitharden, dus vanaf het water opgebruikt is, kan een probleem ontstaan. Je krijgt veel spanningen in het beton. Het wil eigenlijk op voorhand al scheuren."
Elke oplossing is welkom om het beton beter te maken voor onze toekomst
Die situatie moet juist vermeden worden. "We willen dat het beton vochtig genoeg blijft. Die poreuze structuren nemen ook wat vocht op, wat ervoor kan zorgen dat het beton van binnenuit vochtig genoeg blijft en je geen scheuren krijgt." Spanningen worden van in het begin dus tegengegaan.
Of er binnenkort betonnen huizen met koffiedik gebouwd zullen worden? Snoeck hoopt alvast van wel. "We hebben nog steeds veel beton nodig, dus elke oplossing is welkom om het beton beter te maken voor onze toekomst."