Danone moedigt aan om producten over datum nog op te eten en verandert "te gebruiken tot" in "ten minste houdbaar tot"

Voedingsmiddelenbedrijf Danone gaat op het merendeel van zijn producten de houdbaarheidsdatum veranderen: "te gebruiken tot" wordt "ten minste houdbaar tot". Danone wil daarmee duidelijk maken dat een potje yoghurt ook nog na de houdbaarheidsdatum eetbaar is en dus niet meteen moet worden weggegooid. "Een goed signaal in de strijd tegen voedselverspilling", zegt voedingsexpert Frank Devlieghere (UGent).

Het is wellicht herkenbaar: er staan nog enkele potjes yoghurt in de koelkast, maar de houdbaarheidsdatum is al enkele dagen overschreden? Wat doe je? Opeten of weggooien?

Danone wil voor eens en voor altijd komaf maken met die twijfel en gaat geleidelijk aan bij 85 procent van zijn zuivelproducten de uiterste gebruiksdatum ("te gebruiken tot") veranderen door een datum van minimale houdbaarheid ("ten minste houdbaar tot"), om zo voedselverspilling thuis te helpen verminderen.

Want voor wie het nog niet wist: er is wel degelijk een belangrijk verschil tussen "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot". 

"Als er "ten minste houdbaar tot" op het product staat, gooi het dan niet weg", zegt Sofie Buekers, kwaliteits- en voedingveiligheidsmanager van Danone. "De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren."

Staat er "ten minste houdbaar tot" dan blijft het product ook na datum veilig om te consumeren

Sofie Buekers, kwaliteits- en voedingveiligheidsmanager Danone

Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.  Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd. Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Danone gaat die datumaanduiding veranderen op alle producten van de merken Danone, Activia, Actimel, Light&Free en Danio. Oikos, de Griekse yoghurt, en de producten van Alpro waren al overgestapt naar de datum van minimale houdbaarheid.

De overige 15 procent van de zuivelproducten zal de "te gebruiken tot"-datum blijven gebruiken. "Bij die producten kunnen we de kwaliteit en voedselveiligheid niet garanderen na de vervaldatum", klinkt het. De producten van Danette vallen daar bijvoorbeeld onder.

Helpt het effectief tegen voedselverspilling?

Maar kijken de meeste mensen niet enkel naar de datum, en veel minder naar wat er exact voor staat? "Het klopt dat de datum veruit het belangrijkste is voor veel mensen om te beslissen of ze iets weggooien of nog opeten", zegt microbioloog Frank Devlieghere (UGent) die gespecialiseerd is in de houdbaarheid van voedsel. 

"De helft van de mensen kijkt enkel naar de datum. Eén op de drie kent zelfs het verschil niet tussen te gebruiken tot en ten minste houdbaar tot."

"Toch is het een belangrijke stap dat een groot merk als Danone hier aandacht aan besteedt. Het zal consumenten bewuster maken van dat verschil in datum en wellicht zullen er nog andere producenten volgen.", zegt professor Devlieghere. 

Wie echt iets wil doen aan voedselverspilling moet gewoon minder kopen
Frank Devlieghere, professor levensmiddelenmicrobiologie (UGent)

"In het algemeen wordt de 'te gebruiken tot-datum' nog veel te vaak gebruikt terwijl het niet nodig is. Producenten zijn daar tot nog toe niet niet echt mee bezig, maar zouden daar veel bewuster moeten mee omspringen. Al moet de voedselveiligheid altijd voorop blijven staan."

Een gemiddeld Vlaams gezin gooit elk jaar 8 procent van het aangekochte voedsel in de vuilnisbak, goed voor 88 kilogram afval. In totaal gaat het om 240.000 ton voedsel dat in Vlaanderen elk jaar in de vuilbak belandt.

"Naar de houdbaarheidsdatum kijken, is één ding. Maar wie echt iets wil doen aan voedselverspilling, moet ook gewoon minder kopen", zegt professor Devlieghere. "Maak op voorhand een winkellijstje en koop enkel wat je echt nodig hebt. En ga dus zeker niet winkelen als je honger hebt." 

Meest gelezen