De installatie in de Dijlemolens is een primeur voor België.
Foto: Hannelore Smitz

Bewoners Dijlemolens in Leuven halen hun warmte voortaan uit het water van de Dijle

Het wooncomplex Dijlemolens in Leuven gebruikt voortaan warmte uit de Dijle voor zijn centrale verwarming. Het procédé, waarbij warmte uit het oppervlaktewater wordt gehaald, heet aquathermie. De installatie is de eerste in haar soort in België. Als ze op meer plaatsen wordt toegepast, kan ze Leuven helpen om een klimaatneutrale stad te worden.

Aquathermie is een jonge technologie, die nu in Leuven voor het eerst in ons land wordt toegepast. Concreet wordt er water uit de Dijle gepompt, dat via een warmtepomp op de gewenste temperatuur wordt gebracht om een gebouw, in dit geval het wooncomplex Dijlemolens, te verwarmen. 

"Wij zijn altijd al heel milieubewust geweest", zegt Jaak Creemers van de vereniging van mede-eigenaars. "Bij de renovatie van het gebouw hebben we al flink geïsoleerd. En nu waren we zo bezorgd om de klimaatverandering, dat we voor de plaatsing van een nieuwe verwarmingsinstallatie naar een milieuvriendelijk alternatief hebben gezocht." 

Grote stap naar klimaatneutraal Leuven

"We konden voor dit experiment rekenen op de begeleiding, financiële en logistieke steun van de stad Leuven en de Vlaamse Overheid en op de technische expertise van de bedrijven EXTRAQT en IFTech. Met deze installatie zullen we jaarlijks 42% CO² kunnen besparen", aldus Creemers. 

Net dat laatste spreekt het Leuvense stadsbestuur aan. "Zulke projecten helpen ons om als stad klimaatneutraal te worden", zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid David Dessers (Groen). "Meer dan de helft van de CO²-uitstoot in Leuven komt van gebouwen, want voor verwarming gebruiken we vaak nog fossiele brandstoffen. Om als stad klimaatneutraal te worden, moeten gebouwen dus massaal energiezuiniger worden. Dit project is een prima voorbeeld", besluit de schepen.

Meest gelezen