"Ja, ik voel mij verantwoordelijk", zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).
Foto: Belga

"Minder instroom, meer uitstroom": minister Van Tigchelt belooft ingrepen om overbevolking gevangenissen snel aan te pakken

Extra capaciteit vrijmaken in Ieper en Haren, mensen zonder papieren versneld naar hun thuisland sturen en een andere aanpak van penitentiair verlof: volgens minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) worden er volop maatregelen genomen om op korte termijn de overbevolking in de gevangenissen wat te verlichten. Maar korte straffen moeten nog altijd worden uitgevoerd, vindt hij.

"Ja, ik voel mij verantwoordelijk", zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1 als hem gevraagd wordt naar de foltering van een gedetineerde die deze week aan het licht kwam in de gevangenis van Antwerpen. "Maar we hebben ook niet op dit incident gewacht om dat probleem van de overbevolking en het geweld aan te pakken."

Sowieso waren er al maatregelen op de lange termijn: extra plaatsen creëren, alternatieven voorzien voor een gevangenisstraf en extra personeel aanwerven. "Er zijn deze legislatuur al 1.200 plaatsen bijgekomen en we hebben netto al 611 personeelsleden extra aangeworven", benadrukt Van Tigchelt.

"We willen ook werk maken van een humane detentie. Niet alleen door die aftandse gebouwen te vervangen. Een op de 3 cellen is al vervangen. Maar ook door effectief werk te maken van reïntegratie en rehabilitatie, met detentiehuizen en detentiebegeleiders. Er zijn middelen vrijgemaakt om 15 detentiehuizen in te richten en er zijn er nog geen 15."

Acute noden aanpakken

Maar voor de acute noden, op korte termijn, is Van Tigchelt in gesprek met de vakbonden. "We proberen de instroom te beperken en de uitstroom te bevorderen, om die druk van de ketel te halen."

We zijn versneld personeel aan het aanwerven om extra capaciteit te kunnen vrijmaken in Haren en Ieper

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD)

"Zo hebben we bijna 1.000 geïnterneerden die in de gevangenis zitten. Rechters hebben over hen geoordeeld dat zij ziek zijn en behandeld moeten worden. Daarover zitten we samen met onze collega's van Volksgezondheid."

Ook probeert hij mensen zonder papieren weg te krijgen uit de Belgische gevangenissen. "Die proberen we over te brengen naar hun thuisland voor strafuitvoering. We hebben ook al maatregelen aangekondigd over de uitbreiding van het penitentiair verlof. En we zijn versneld personeel aan het aanwerven om extra capaciteit te kunnen vrijmaken in Haren en Ieper."

Korte straffen uitvoeren

En wat met de uitvoering van korte gevangenisstraffen, die sinds enkele jaren strikter wordt opgevolgd? Als het aan Van Tigchelt ligt, verandert daar niks aan. 

"Dat is cruciaal voor mij. Een justitie die haar straffen niet uitvoert, is geen geloofwaardige justitie. Het is net om die inflatie van steeds zwaardere straffen tegen te gaan, dat we die korte straffen uitvoeren."

"Ik kom zelf uit de magistratuur. Tot frustratie van veel magistraten en politieagenten werden gevangenisstraffen tot 3 jaar niet of niet helemaal uitgevoerd. Daardoor vorderden magistraten dan maar straffen van 3 jaar en 1 dag. Die spiraal moeten we doorbreken."

Meest gelezen