Oekraïense soldaten zien hun inzending winnen vanuit een bunker.

Oekraïners zien hun land Songfestival winnen: "Onze moed maakt indruk op de wereld, onze muziek verovert Europa"

"Onze moed maakt indruk op de wereld, onze muziek verovert Europa!". Met die woorden heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gereageerd op de overwinning van zijn land in het Eurovisiesongfestival. Oekraïne kreeg overweldigend veel stemmen van het Europese publiek. Zowel in als buiten het land hebben veel Oekraïners het festival gevolgd. "Iedereen in de wereld steunt ons. Dit voelt heel goed."

 "Bedankt om Oekraïne te steunen. Deze overwinning is voor elke Oekraïner", zei frontman Oleg Psjoek van Kalush Orchestra toen hij afgelopen nacht in Turijn de trofee van het Eurovisiesongfestival in handen kreeg. Met 631 punten eindigde Oekraïne afgetekend als eerste, omhooggestuwd door de stemmen van het Europese publiek. De overwinning van Oekraïne kan worden gezien als een steunbetuiging en een stem tegen de oorlog. 

Veel Oekraïners reageren blij en geraakt. "Ik had het liedje al gehoord in Marioepol, toen we gebombardeerd werden", zegt Albert Sokolov, die uit de stad werd geëvacueerd.

Videospeler inladen...

"Onze moed maakt indruk op de wereld, onze muziek verovert Europa", reageerde de Oekraïense president Volodimir Zelenski op sociale media. "Volgend jaar zal Oekraïne gastland zijn voor het Eurovisiesongfestival". Of dat zal kunnen gebeuren, is op dit moment uiteraard nog heel onzeker. Dat een land in oorlog het Eurovisiesongfestival wint, is een ongekend gegeven. Zelenski toont zich in zijn reactie optimistisch. "Ik ben ervan overtuigd dat het geluid van de overwinning ook in de strijd met de vijand niet ver meer is."

"We gaan ons best doen om het festival te organiseren in een vrij, vreedzaam, heropgebouwd Marioepol", schrijft Zelenski nog op de app Telegram. 

We gaan ons best doen om het festival te organiseren in een vrij, vreedzaam, heropgebouwd Marioepol

Marioepol is nu helemaal in handen van Rusland, op de Azovstal-fabriek na, waar zich nog altijd een 1.000-tal soldaten van het Azov-bataljon schuilhouden. Frontman Oleg Psjoek van Kalush Orchestra riep op het podium op om Marioepol en Azovstal te helpen. 

Videospeler inladen...

Politieke boodschappen zijn normaal gesproken niet toegelaten op het podium van het Songfestival, maar organisator EBU zal niet optreden. "We begrijpen de diepe gevoelens rond Oekraïne op dit moment en geloven dat deze uitlatingen eerder humanitair dan politiek zijn", zegt de organisatie.

De strijders van het Azov-bataljon hebben Kalush Orchestra bedankt voor hun steun vanop het podium in Turijn. "Bedankt Kalush Orchestra voor jullie steun. Leve Oekraïne!", schrijven ze op Telegram.

Ook elders in Oekraïne hebben soldaten vanuit bunkers de overwinning van het Kalush Orchestra gevolgd.

Videospeler inladen...

"Het hele land staat op, iedereen in de wereld steunt ons. Dit voelt heel goed", zegt Julia Vasjenko, een 29-jarige lerares uit Charkov, bij het persagentschap Reuters. Charkov is de stad in het noordoosten van Oekraïne, die al sinds het begin van de Russische invasie onder vuur lag en waar de Russische nu lijken te zijn verdreven.  

Iedereen in de wereld steunt ons, dit voelt heel goed

Internationale wedstrijden als het Eurovisiesongfestival zijn belangrijk om de oorlog in de aandacht te blijven brengen, vindt de 23-jarige Aleksandra Konovalova. "Als er zich een gelegenheid voordoet om over de oorlog te praten, moeten we die grijpen, zodat meer mensen te weten komen wat er aan de hand is."

Ook in Turijn zelf waren er na afloop van de wedstrijd erg trotse Oekraïners:

Videospeler inladen...

In verschillende Europese steden kwamen mensen uit de Oekraïense gemeenschap samen om het Eurovisiesongfestival te volgen. Ook in Antwerpen was dat het geval:

Videospeler inladen...

"Stefania", ode aan moeder, maar ook aan het "moederland"

"Stefania", het winnende liedje, schreef Oleg Psjoek -nog voor de oorlog- als eerbetoon aan zijn moeder. Maar sinds de Russische invasie in Oekraïne is het uitgegroeid tot een strijdlied, een ode aan alle Oekraïense moeders en aan het Oekraïense "moederland". Met zinnen als "Ik zal altijd de weg naar huis terugvinden, zelfs als alle wegen vernield zijn", is dat niet zo verwonderlijk. 

Met een mix van traditionele Oekraïnse volksmuziek en hedendaagse hiphop wil Kalush Orchestra laten zien dat Oekraïne zijn eigen muziek  en cultuur heeft. "We zijn hier om te laten zien dat de Oekraïense cultuur en muziek springlevend zijn en een speciale eigenheid hebben", zegt zanger Oleg Psjoek daarover.

Net als de andere vijf bandleden keert hij na het Eurovisiesongfestival terug naar Oekraïne, waar jonge mannen zich beschikbaar moeten houden voor het leger. Eén van de bandleden was er niet bij in Turijn, omdat hij vecht in de oorlog.

Meest gelezen