In de vestiging van Van Hool in Koningshooikt werken zo'n 2.500 mensen.
Foto: Belga/Jonas Roosens

Busbouwer Van Hool wordt overgenomen: zeker 1.550 mensen verliezen hun job

Bij Van Hool zullen zeker 1.550 mensen hun werk verliezen. Dat is medegedeeld aan de vakbonden op een bijzondere ondernemingsraad. De busbouwer is officieel failliet verklaard en wordt overgenomen door de Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull. Zij willen in een eerste fase 650 tot 950 mensen (opnieuw) aannemen.

Om 11 uur is een bijzondere ondernemingsraad bij het bedrijf van start gegaan. Daar is medegedeeld dat busbouwer Van Hool officieel failliet is verklaard. Het bedrijf wordt nu overgenomen door de Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull. 

Zij kunnen wel minder werknemers behouden. Alle 2.500 werknemers van Van Hool zullen ontslagen worden en kunnen dan opnieuw solliciteren. In een eerste fase willen de overnemers 650 tot 950 mensen aannemen (350 bij Schmitz, 300 tot 600 bij VDL). Zeker 1.550 mensen verliezen dus hun job. Op 15 en 16 april volgt een lokale infosessie over de ontslagen.

De overnemers hebben de intentie om op korte termijn een nieuwe productiesite te bouwen op de terreinen van Koningshooikt. De komende dagen zullen ze het overnamebod finaliseren. 

Een "kroonjuweel" verdwijnt

Het faillissement bij Van Hool hing al langer in de lucht. De werknemers hadden eigenlijk vorige week al op duidelijkheid gehoopt, maar de directie kocht afgelopen dinsdag extra tijd om te onderhandelen met potentiële overnemers.

In een korte reactie laat het gemeenschappelijk vakbondsfront weten dat het "een donkere en trieste dag is voor duizenden gezinnen, voor de hele regio en voor de Vlaamse maakindustrie".

"Wij hebben steeds voor maximaal en duurzaam tewerkstellingsbehoud gevochten. Het traject was zeer bewogen en evolueerde in negatieve richting van een zware herstructurering naar een faillissementsaanvraag."

Van Hool is volgens de vakbonden een verloren kroonjuweel dat verdwijnt in buitenlandse handen. "Men zal dit bedrijf herinneren als het bedrijf van de gemiste kans: met een verpletterende verantwoordelijkheid vanuit de politiek en de banken, maar vooral met gebrek aan verantwoordelijkheidszin binnen de familie Van Hool." 

Ten dode opgeschreven

"Van Hool was stilaan de kroniek van de aangekondigde dood geworden", reageert Rik Verwaest (N-VA), de burgemeester van Lier, waarvan Koningshooikt een deelgemeente is. "Iedereen die de voorbije weken zag hoe het evolueerde, wist dat Van Hool ten dode was opgeschreven. Maar dit blijft dramatisch natuurlijk."

"Een 100-tal mensen uit Lier werken bij Van Hool. Dat is relatief beperkt, maar Van Hool was wel vaak een levenslange werkgever. Mensen werken er soms al 20 of 30 jaar. Voor hen wacht het grote onbekende."

"Voor ons begint het werk nu pas. Wij moeten de outplacement van die werknemers ondersteunen en we gaan moeten bekijken wat er gebeurt met de rest van de site. Voor ons is het belangrijk dat we maximale werkgelegenheid kunnen voorzien op de site."

Meest gelezen