Oekraïners vormen een menselijke ketting over de Dnjepr-rivier op de Dag van de Eenheid gisteren in Kiev.
AFP or licensors

Britse regering beschuldigt Rusland: "Kremlin wil pro-Russische leider in Oekraïne installeren"

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Russische regering ervan beschuldigd dat het een "pro-Russische leider" aan de macht probeert te krijgen in Kiev. Volgens de Britse inlichtingendiensten zou een voormalig Oekraïens parlementslid kandidaat zijn voor de functie. Hoe Rusland de man aan de macht zou willen brengen, zeggen de Britten niet. Het Britse ministerie van Buitenlandse zaken zegt ook dat agenten van de Russische inlichtingendienst contact hebben gehad met een aantal voormalige Oekraïense politici om plannen te maken voor een invasie. 

"Wij beschikken over informatie dat de Russische inlichtingendiensten banden onderhouden met vele Oekraïense oud-politici", luidt het in een verklaring van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Volgens onze informatie streeft de Russische regering ernaar een pro-Russische leider in Kiev te installeren, en is ze van plan om Oekraïne binnen te vallen en te bezetten."

Voormalig Oekraïens parlementslid Jevgeni Moerajev wordt genoemd als een mogelijke kandidaat voor een leidende positie in de regering in Kiev. Moerajev staat echter zelf al sinds 2018 op een Russische sanctielijst.

In de Britse zondagskrant The Observer lacht hij de beschuldigingen weg: "Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt in de war. Het is niet heel erg logisch. Ik mag Rusland niet binnen. Maar niet alleen dat: geld van het bedrijf van mijn vader is in Rusland in beslag genomen."

VS: "zeer verontrustend"

De Verenigde Staten spreken over "zeer verontrustende" beschuldigingen. "Dit soort samenzweringen is zeer verontrustend. Het Oekraïense volk heeft het soevereine recht om zijn eigen toekomst te bepalen, en wij staan achter onze democratisch verkozen partners in Oekraïne", klinkt het. 

De VS kwam overigens enkele dagen geleden zelf nog met sancties tegen twee Oekraïense parlementsleden en twee vroegere regeringsmedewerkers. Volgens de Amerikanen probeerden de Russische inlichtingendiensten hen te gebruiken om de Oekraïense regering omver te werpen en de belangrijkste infrastructuur in handen te krijgen om samen te werken met een (Russische) bezettingsmacht in het geval van een invasie.

Rusland doet de verklaringen intussen af als "onzin". "Wij roepen het Verenigd Koninkrijk op om te stoppen met het verspreiden van onzin", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Viceadmiraal Kay-Achim Schönbach, de topman van de Duitse marine

Ontslag topman Duitse marine

Intussen heeft in Duitsland de topman van de Duitse marine, viceadmiraal Kay-Achim Schönbach, ontslag genomen. Hij kwam in opspraak door uitspraken over Vladimir Poetin en Oekraïne. De Duitse viceadmiraal had gezegd dat de vrees voor een Russische inval in Oekraïne "onzin" is, dat de Russische president Vladimir Poetin gerespecteerd moet worden en dat de Krim nooit meer in Oekraïense handen zal komen.  Ook zei hij dat Oekraïne niet aan de criteria voor NAVO-lidmaatschap beantwoordt.

Viceadmiraal Kay-Achim Schönbach deed de uitspraken in een video die terug te vinden is op Youtube. 

Herbekijk hier de uitspraken die viceadmiraal Kay-Achim Schönbach deed (met ondertiteling):

Videospeler inladen...

De uitspraken van Schönbach leidden tot een diplomatieke rel tussen Duitsland en Oekraïne. En ze kwamen er net op het moment dat de vrees voor een inval van Rusland in zijn buurland levensgroot is bij de westerse landen. 

Wapenleveringen

In Kiev is de onvrede ook groot over het feit dat Duitsland wel een volledig uitgerust veldhospitaal aan Oekraïne wil leveren, maar - met tienduizenden Russische troepen aan de grens - geen wapens. Volgens buitenlandminister Dmitro Koeleba moedigt Duitsland op die manier Poetin zelfs aan om een nieuwe aanval op zijn land te openen.

Meer en meer westerse landen sturen intussen wel wapens en munitie naar Oekraïne. Een grote lading militaire hulp kwam vrijdagavond aan in Kiev, de Britten leverden al anti-tankraketten en ook de Baltische landen hebben anti-tank- en zelfs luchtdoelraketten beloofd.

BEKIJK - De inwoners van de Oekraïense grootstad Charkov, niet ver van de grens met Rusland, houden hun hart vast:

Videospeler inladen...

Spanning aan de Russisch-Oekraïense grens, een woordje uitleg

 

Rusland heeft de voorbije weken tienduizenden soldaten samengebracht aan de grens met Oekraïne. Het Westen ziet dat als een vorm van agressie en vreest dat de Russische president Poetin Oekraïne wil binnenvallen.

Maar voor Poetin gaat het om een verdedigingsstrategie, omdat Rusland zich bedreigd voelt door de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap dat de voorbije jaren alsmaar verder is uitgebreid naar het oosten, inclusief landen die voorheen tot de Russische invloedssfeer behoorden.

Rusland vraagt nu schriftelijke garanties aan de NAVO dat landen als Oekraïne en Georgië nooit zullen toetreden terwijl ze die belofte wel kregen op een NAVO-top in 2008. Moskou wil ook dat de NAVO zich terugtrekt uit alle nieuwe lidstaten zoals Polen of de Baltische staten.

Er wordt al geruime tijd op verschillende niveaus druk diplomatiek overleg gepleegd tussen het Westen en Rusland om het conflict niet te laten escaleren. De NAVO is bereid om over Russische gevoeligheden te praten, zoals ontwapening in Europa, maar benadrukt dat Rusland niet kan bepalen wie wel of niet lid kan worden van het bondgenootschap.

Gaan we naar een militaire confrontatie op het Europese continent met als inzet Oekraïne? Poetin lijkt de sleutel in handen te hebben. Hij bepaalt uiteindelijk hoe ver Rusland wil gaan om zijn zin te krijgen. Het Westen waarschuwt dat Rusland zware sancties staat te wachten mocht het overgaan tot een militaire escalatie.

Meest gelezen