"Omikron is vanaf nu de dominante coronavariant in België"

Het aandeel van de omikronvariant van het coronavirus  en de deltavariant is momenteel gelijk. Vanaf nu zal omikron de bovenhand nemen in ons land. Dat heeft biostatisticus Geert Molenberghs gezegd in het VTM-middagnieuws. De "overname" door omikron komt niet onverwacht, en was voorspeld voor het kerstweekend. 

"De komende dagen gaat het snel evolueren", voorspelt Molenberghs. Hij verwacht dat de omikronvariant tegen het einde van het jaar voor 90 tot 95 procent van de besmettingen verantwoordelijk zal zijn. 

De coronacijfers blijven momenteel nog dalen, maar Molenberghs wijst erop dat er op dagniveau al een vertraging merkbaar is in die daling. Als de huidige trend aanhoudt, komt er een punt dat de besmettingen opnieuw stijgen, verwacht de biostatisticus. Dat werd de voorbije dagen en weken ook al duidelijk in het buitenland. 

Molenberghs verwacht wel dat de extra verstrengingen die vanaf zondag ingaan, de stijging zullen vertragen.

Lees voort onder de grafieken:

De precieze impact van de omikrongolf is volgens Steven Van Gucht  van Sciensano afhankelijk van de boostercampagne, de manier waarop we de maatregelen opvolgen en het ziekteverloop van omikron. Dat zei hij gisteren op de wekelijkse persbriefing van Sciensano. "Het ziekteverloop bij omikron lijkt milder. Uit voorlopige gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika lijkt de kans lager op ziekenhuisopnames dan met delta", aldus Van Gucht.

Omikron lijkt voorlopig milder dan delta

Van Gucht benadrukt dat er nog veel onzekerheid is over de cijfers en het dus te vroeg is voor hoera-stemming. "De studies lopen uiteen van 30 tot 80 procent minder kans om in het ziekenhuis te belanden", zegt hij. "Als we een doorsnee nemen, hebben we 50 procent minder kans op een ziekenhuisopname."

Omikron kan volgens Van Gucht vaker een besmetting veroorzaken bij wie gevaccineerd is of hersteld is door een eerdere besmetting. "Dat kan het relatief mildere verloop helpen verklaren", legt hij uit. "De meeste besmettingen gebeuren nu bij jongere mensen: twintigers en dertigers. Nog af te wachten wat dat zal geven bij de oudere bevolking."

Meest gelezen