Parijse lerares Latijn en Grieks Marie-Hélène Lafon wint Prix Renaudot, op één na belangrijkste Franse literaire prijs

De jury van de Prix Renaudot doet haar dwarse reputatie alle eer aan en bekroont dit jaar verrassend Marie-Hélène Lafon voor haar roman "Histoire du fils". Lafon is (nog) niet erg bekend bij het grote publiek, maar heeft wel al 13 romans op haar naam staan. Ze is lerares Frans, Latijn en Grieks op een college in Parijs. De bekendmaking van de prijs volgt twee dagen na de heropening van de boekhandels in Frankrijk.

De Franse boekhandels zijn nog maar twee dagen open na de versoepelingen van de coronamaatregelen in Frankrijk, of de belangrijkste literaire prijzen worden bekendgemaakt. De Prix Renaudot, na de Prix Goncourt de belangrijkste prijs in de Franse literatuurwereld, gaat verrassend naar de roman "Histoire du fils" van Marie-Hélène Lafon (58). De jury was er snel uit: het boek werd unaniem verkozen. 

De roman volgt hoofdpersonage André. Hij is opgevoed door een tante en is nieuwsgierig naar de geschiedenis van zijn familie. Bij zijn zoektocht naar zijn stamboom stuit hij op een familiegeheim. Het verhaal speelt zich af in de twintigste eeuw, tussen 1908 en 2008.

Marie-Hélène Lafon is nog niet zo bekend bij het grote publiek hoewel ze al 13 romans gepubliceerd heeft, waarvan enkele ook bekroond zijn met kleinere prijzen. De schrijfster is lerares Frans, Latijn en Grieks aan het Saint-Exupéry-college in Parijs. 

Ik ben blij met de prijs, en des te meer omdat boekhandels dit jaar meer dan ooit nood hebben aan literaire prijzen.

Marie-Hélène Lafon, winnares Prix Renaudot 2020

De schrijfster dankt vooral haar uitgeverij (Buchet-Castel) voor het jarenlange vertrouwen: "Het gaat om een traject van schrijven, uitgeven en trouw met een huis dat het vertrouwen gaf aan iemand die 19 jaar geleden totaal onbekend was. Ik ben blij met de prijs, en des te meer omdat de boekhandels dit jaar meer dan ooit nood hebben aan literaire prijzen."

De Prix Renaudot werd in 1926  ingesteld door tien journalisten die kritiek hadden op de gang van zaken rond de Prix Goncourt.  Hij moest de vermeende foute keuzes daarvan corrigeren met een alternatieve keuze. De jury bestaat nog altijd uit leden van de pers.

De prijs werd genoemd naar Théophraste Renaudot, wonderkind en lijfarts van koning Louis XIII, en bevriend met kardinaal Richelieu. Een van zijn verdiensten was de bevordering van de vrije pers.

Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden, maar de eer is groot. De winnaar krijgt een uitnodiging om aan te schuiven aan het feestelijke ontbijt het jaar daarop.

Meest gelezen