Emmanuel Gerard, de voorzitter van de Vlaamse canoncommissie.

Deze 9 experten zullen de "Vlaamse canon" uitwerken

Historicus Emmanuel Gerard (KU Leuven) heeft 8 kunst-, taal- en geschiedeniskenners rond zich verzameld die de zogenoemde "Vlaamse canon" zullen uitwerken. Dat is een lijst van de belangrijkste namen en gebeurtenissen uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis. Gerard was daartoe vorige maand aangeduid door de Vlaamse regering. Dit zijn de experten die hij heeft samengebracht.

De Vlaamse regering met N-VA, Open VLD en CD&V had zich vorig jaar tot doel gesteld om een "Vlaamse canon" op te stellen, een overzicht van ankerpunten uit onze Vlaamse geschiedenis en cultuur. Die moet het identiteitsbesef in Vlaanderen bevorderen.

Vorige maand kreeg historicus en politicoloog Emmanuel Gerard (KU Leuven) de opdracht om nog 8 andere experten rond zich te verzamelen. Die groep moest "pluralistisch" zijn - lees: verschillende culturele en sociale belanggroepen in de samenleving vertegenwoordigen - en "interdisciplinair - dus experten uit verschillende wetenschappelijke disciplines samenbrengen. Met die commissie zou hij dan binnen 2 jaar die canon klaar moeten hebben.

Die eerste taak is nu rond. Dit zijn alle 9 leden - 4 vrouwen, 5 mannen - van de "canoncommissie":

  • Emmanuel Gerard (voorzitter): Historicus en emeritusprofessor aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn onderzoek was onder meer gericht op de geschiedenis van de katholieke wereld, de dekolonisatie van Belgisch-Congo en op de Koude Oorlog en de koningskwestie. Hij was destijds ook een van de experten in de parlementaire onderzoekscommissie die de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba onderzocht.
  • Kevin Absillis: Professor Nederlandstalige letterkunde en literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek spitst zich toe op de geschiedenis van het Vlaamse boekenvak en de wisselwerking tussen Vlaamse literatuur en culturele stereotypering.

(Lees verder onder de foto)

Professor letterkunde Kevin Absilis.
  • Wim De Clercq: Professor historische archeologie aan de Universiteit Gent. Hij onderzoekt het verleden via landschappen, materiële cultuur en menselijke stromingen.
  • Jan Dumolyn: Professor middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de laatmiddeleeuwse Zuidelijke Nederlanden, met de nadruk op de stadsgeschiedenis en de geschiedenis van de werkende klassen.
  • Tinneke Beeckman: Filosofe, schrijfster en columniste. Ze was tussen 2003 en 2012 postdoctoraal onderzoeker aan de VUB en was ze er wetenschappelijk coördinator van het centrum voor de studie van de verlichting en het hedendaagse humanisme.

(Lees verder onder de foto)

Filosofe Tinneke Beeckman.
  • Frank Willaert: Emeritusprofessor Oudere Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en ondervoorzitter van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL). Hij is een expert in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen en publiceert vooral over mystiek en lyriek.
  • Hind Fraihi: Journaliste en columniste. Ze raakte vooral bekend door haar boek "Undercover in Klein-Marokko", waarin ze in 2005 al de islamisering en radicalisering in Molenbeek vastlegde.  Dit academiejaar is ze titularis van de humanistische leerstoel Willy Calewaert aan de VUB.

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld uit 2017: journaliste Hind Fraihi bij koning Filip.
  • Katlijne Van der Stighelen: Professor kunstgeschiedenis aan de KU Leuven. Ze publiceert over de Antwerpse barokschilderkunst, over het portretgenre, over het fenomeen van het vrouwelijke dilettantisme en over historische en hedendaagse vrouwelijke kunstenaars.
  • Cathérine Verleysen: Waarnemend algemeen directeur van het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK). Ze heeft verschillende publicaties op haar naam staan over de Belgische en Vlaamse moderne kunst, de artistieke relaties tussen Frankrijk en België tussen 1880 en het Interbellum, de verwantschap tussen literatuur en beeldende kunst en de moderne religieuze kunst.

VRT NWS-collega Jan Holderbeke ging eerder dit jaar in Nederland en in Denemarken kijken hoe ze daar met hun canon omgaan. Heel verschillend, zo blijkt. Beluister hier de podcast die hij en Christine Van Tichel erover maakten: 

Meest gelezen