De vijf boeken van de week: Dirk De Wachter zoekt troost in zijn strijd tegen kanker en Wim Willaert zweeft tussen de wolken 

De zieke "psychiater des vaderlands" Dirk De Wachter schrijft over wat hem en anderen troost kan bieden en Wim Willaert brengt een ode aan wolkenkijken. En voorts: een truecrimeboek met (on)opgeloste misdaadverhalen, een feestboek voor Circus Ronaldo en twintig haalbare oplossingen om het klimaat te redden. Dit zijn de vijf boekentips van VRT NWS. 

1.Zieke Dirk De Wachter schrijft over wat hem troost biedt
1.Zieke Dirk De Wachter schrijft over wat hem troost biedt

In de zomer van 2021 kreeg psychiater Dirk De Wachter de diagnose van uitgezaaide darmkanker. De nabijheid van mensen tijdens zijn behandeling biedt hem de mooiste en sterkste vorm van troost en steun. Toen hij met zijn verhaal naar buiten kwam, merkte hij dat hij op zijn beurt steun en troost kon bieden aan anderen. Dit deed hem in de pen kruipen voor het boek "Vertroostingen" (uitgeverij Lannoo).

Dokter wordt patiënt

De man die zoveel mensen troost bood, had plots zelf troost nodig. In zijn boek vertelt hij over de schoonheid van kunst, de filosofie en bovenal: de ander. "Ik heb aan den lijve ondervonden wat ik al jaren beweer”.

Hij kwam terecht in de wereld van de zieke mensen. Hij kon, tot zijn eigen verbazing, zijn werk gemakkelijk loslaten om patiënt te zijn. In het boek prijst hij onze goede sociale zekerheid, maar dat is niet voldoende: “Iemand moet u aankijken en vragen: hoe is het met u?”, vertelt hij in "De afspraak". Dat is waar hij al jaren over schrijft. "We moeten structuren hebben om de maatschappij leefbaar te houden maar ze moeten worden bevleesd door mensen die in authentieke interactie iets voor elkaar betekenen." Hij heeft ontdekt wat voor een fantastische geneeskunde wij hier hebben en ondervonden hoe belangrijk een goede verpleegkundige is "die bij u komt en uw hand vastneemt en vraagt hoe je geslapen hebt. Dat brengt de menselijkheid terug." Hij heeft het beschreven als arts en heeft het nu fysiek ondervonden als patiënt.

"Troost is schoonheid geven aan verdriet"

Troost is niet het verdriet wegnemen maar er een schoonheid aangeven, aldus De Wachter. Hij heeft grote nood gehad aan zijn geliefde, kinderen, familie, vrienden én patiënten. Mensen die hij helemaal niet kende maar aan hem dachten, ervaarde hij als ongelooflijke steun. “En in die zin, is de miserie die hij liever niet had,  zich kunnen keren tot een schoonheid."

BEKIJK - “Iemand moet u aankijken en vragen: hoe is het met u?” - Dirk De Wachter in "De afspraak":

Videospeler inladen...
2.Wim Willaert kijkt naar de wolken
2.Wim Willaert kijkt naar de wolken

In zijn boek "Over wolken" (uitgeverij  Borgerhoff & Lamberigts) schrijft acteur Wim Willaert over zijn fascinatie voor wolken. Want wolken zijn voor hem meer dan een weerfenomeen: het zijn kunstwerken die boven onze hoofden hangen en die ons vermogen stimuleren om creatief te denken.

Zelf is Willaert lid van de Cloud Appreciation Association. Leden van over de hele wereld bewonderen samen de wolken en delen bijzondere wolkenformaties met elkaar. De favoriete wolk van Willaert is de lenticularis of de lenswolk. 

Nasa-experiment

’‘Over wolken" vertelt het verhaal van Sol, een jongetje dat in de klas zit bij meester Aimé, maar vaak zit te dromen. Wim Willaert vertrekt vanuit zijn eigen ervaringen voor dit boek. "Ik gebruik de tegenstelling tussen mijn vader en mezelf om mijn filosofie te vertellen". Willaerts vader was een strenge leraar. "Mijn vader is geboren in 1930. Op zijn 18e was hij al onderwijzer. Zijn klas was een regime. Hij was heel proper, alles had een plaats en er moest orde heersen. Ik heb daar tot mijn 20ste enorm onder geleden", vertelt hij in "De afspraak". 

In zijn boek beschrijft Willaert een bijzonder experiment van NASA. Het Amerikaans ruimtevaartcentrum bedacht in de jaren zestig een test om tijdens sollicitaties na te gaan of de wetenschappers niet alleen wetenschappelijk, maar ook lateraal, out of the box, konden denken. "Diezelfde test werd later gedaan met 1600 kinderen van 5 jaar. Op hun 10de en op hun 15de hebben dezelfde kinderen de test nog herhaald. Het resultaat: 98 procent van de vijfjarigen kan makkelijk creatief denken, bij de tienjarigen is dat nog maar 45 procent en bij de vijftienjarigen nog maar 20 procent."

Een pleidooi voor ongeremde creativiteit

"Over wolken" is een pleidooi om anders om te gaan met kinderen en creatief denken te stimuleren. Wolken kunnen daarbij helpen, "want een wolk kan je niet vastpakken", zegt Willaert. "Een kind wordt vastgepakt, op een bank gezet en moet in de rij lopen. Scholen zijn kazernes waar onze kinderen zoveel uur per dag worden opgesloten. Maar zou er geen andere methode bestaan?" vraagt de acteur, die nu ook auteur is, zich af.

BEKIJK - "Een kind wordt vastgepakt, op een bank gezet en moet in de rij lopen", vertelt Wim Willaert in "De afspraak":

Videospeler inladen...
3.Silke en Laura van de populaire truecrimepodcast "De Volksjury" graven in 20 misdaadverhalen
3.Silke en Laura van de populaire truecrimepodcast "De Volksjury" graven in 20 misdaadverhalen

Truecrimepodcasts vallen erg in de smaak bij het publiek. "De Volksjury" van Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck is in Vlaanderen de meest populaire op Spotify. Van allerlei onopgeloste moordzaken en verdwijningen leggen de twee vriendinnen de puzzelstukken samen en ze speculeren over daders en motieven. Aangemoedigd door het succes van de podcast, komen de speurneuzen nu met een tweede boek. In "De Volksjury 2" (uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts) graven ze in 20 geruchtmakende misdaadverhalen. Ze zijn vooral gefascineerd door wat iemand drijft om een misdaad te plegen. 

Crimescenes schoonmaken

Na een misdaad, moet de plaats delict opgeruimd worden. In het boek doet het duo uit de doeken hoe een crimescene wordt opgeruimd. In België mag iedereen een bedrijf oprichten dat crimescenes opruimt, weten Laura en Silke. De schoonmakers testen producten uit en gebruiken hiervoor onder meer varkensbloed.

Geldig alibi

Nog zo’n weetje uit "De Volksjury 2": slechts 2 procent van alle onschuldige mensen hebben een geldig alibi. "Ook al zijn we gestructureerde mensen en kunnen we zeggen waar we waren, je kan dat niet bewijzen." Wie onschuldig is, zit vaak gewoon thuis of bij vrienden. "De alibi’s van ouders en vrienden zijn eigenlijk het minst betrouwbaar, want je mama of vriend heeft wel een reden om je uit de gevangenis te houden", vertellen ze bij Kawtar & Keyaert op MNM.

LUISTER - "We zijn allebei heel erg gefascineerd door wat iemand drijft om zoiets te doen", aldus Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck op MNM:

4.Goochelaar Kobe Van Herwegen eert circusfamilie Ronaldo
4.Goochelaar Kobe Van Herwegen eert circusfamilie Ronaldo

Circus Ronaldo bestaat 50 jaar. Dat zijn zeven generaties van circusartiesten en ontelbare shows.  In het publiek zat ook goochelaar Kobe Van Herwegen, die hen al van jongs af aan op de voet volgt. Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag schreef hij het boek "Circus Ronaldo. Karavaan der verwondering" (uitgeverij Pelckmans). 

Geen klassiek circus

De geschiedenis van Circus Ronaldo gaat eigenlijk al verder terug dan een halve eeuw. In het midden van de 19e eeuw liep Adolf Peter Van den Berghe op vijftienjarige leeftijd weg van huis om met een circus mee te trekken. Daar ligt de kiem van Circus Ronaldo. In de eerste decennia van zijn bestaan trok het circus als karavaan rond de wereld en kwam zo onder meer in Hong Kong, Nieuw-Zeeland en Australië.

Een klassiek circus met leeuwen of olifanten is Circus Ronaldo nooit geweest. Telg David Ronaldo beschouwt het meer als een vorm van een variétéshow. Het doel? Mensen verwonderen met simpele dingen. Het is die verwondering die Van Herwegen zo aansprak in hun voorstellingen: “Weer kinds worden, het alledaagse vergeten en binnentreden in een wereld waar je zelden vertoeft, daarin ligt de kracht voor mij”, vertelt hij in "De zevende dag". Als jongetje ging hij mee op kamp met Circus Ronaldo, waar hij de tent hielp opzetten en voorstellingen mocht bijwonen. 

Pizzabakken van generatie op generatie

Circus Ronaldo is grondig geëvolueerd: rondtrekken als karavaan is tegenwoordig toeren langs culturele centra. Ook de aandachtsspanne van het publiek is veranderd: vroeger duurden de voorstellingen twee of drie uur, nu is dat een uurtje. Sommige acts zijn dan weer tijdloos. Hun voorstelling "La Cucina dell’Arte" waarin de Ronaldobroers een pizza bakken voor twee willekeurige mensen uit het publiek, bestaat volgend jaar twintig jaar en blijft het goed doen. Ondertussen is ook de achtste generatie van de Ronaldo’s geboren. Familiedruk om het circus gaande te houden is er volgens David Ronaldo niet. “Iedere generatie moet het voor zichzelf uitmaken. Je moet het met hart en ziel doen.”

5. Econoom Geert Noels bedenkt klimaatreddingsplan
5. Econoom Geert Noels bedenkt klimaatreddingsplan

Een twintigpuntenplan voor het klimaat. Dat is wat Geert Noels en zijn denktank  Econopolis formuleren in "De klimaatschok" (uitgeverij Lannoo). Noels gelooft dat België de uitstoot drastisch kan beperken tegen 2030. 

De klok tikt

Noels berekende de impact van twintig klimaatoplossingen op de CO2-uitstoot tegen 2030 en tegen 2050. "Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt om klimaatneutraal te worden", zegt hij, "alles wat we nu kunnen doen is beter dan wat we binnen 20 of 30 jaar doen. Maar we moeten realistisch zijn. Veel zaken hebben tijd nodig en zullen pas tegen 2050 op kracht komen", vertelt hij in "De afspraak". 

Klimaatdieet

De oplossing die op korte termijn het meeste effect kan hebben, is het klimaatdieet. "Het is zeker geen dieet zonder vlees", zegt Noels, "maar je moet er wel van bewust zijn dat bepaalde soorten vlees, zoals rundvlees, een zware klimaatafdruk hebben." Het probleem in ons land en in de meeste westerse landen is niet wat we eten, maar hoeveel we eten. "Onze porties zijn veel te groot. We nemen te veel binnen en verspillen te veel."

Nog een andere oplossing is om minder data bij te houden. "Vandaag is het maar 1,5 procent van ons elektriciteitsverbruik, maar het groeit met 11 procent per jaar", waarschuwt Noels. 

Wereldwijde CO2-tax

"De klimaatschok" beschrijft oplossingen voor bedrijven, de overheid en burgers. Alle sectoren kunnen een steentje bijdragen maar er is nog veel regelgeving nodig. "De dingen die vandaag technologisch mogelijk zijn, moeten ook in een kader zitten. Als er één ding nodig is, dan is het een wereldwijde CO2-tax. We zijn daar in Europa mee bezig en dat gaat heel sturend zijn", aldus Noels die hoopt dat jongeren in dit boek inspiratie vinden voor hun studies en het beroep dat ze willen uitoefenen. 

BEKIJK - "Het "klimaatdieet" kan België helpen om in 2050 klimaatneutraal te worden, maar wat houdt het in?", zegt Geert Noels in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen