Voorzitter Waalse socialisten Paul Magnette dient De Wever van antwoord: "Het confederalisme is onbespreekbaar"

PS-voorzitter Paul Magnette heeft geen zin om het confederalisme dat Bart De Wever (N-VA) voorstelt, te bespreken. "Voor ons heeft confederalisme geen enkele zin. Wij willen de sociale zekerheid en solidariteit tussen alle Belgen versterken", zegt hij in "De afspraak op vrijdag". En als N-VA in 2024 op lokaal of regionaal niveau met Vlaams Belang in zee gaat, "dan spreek ik er niet meer mee", verzekert Magnette. 

Het Belgische begrotingstekort voor 2023 wordt geraamd op 5,8 procent van het bruto binnenlands product. Dat stemt overeen met een tekort van 33,5 miljard euro. Reden genoeg voor partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) om het confederalisme nogmaals in de kijker te zetten. Voor De Wever is het dan ook zo helder als kristal wat er met België moet gebeuren: zoveel mogelijk bevoegdheden op het niveau van de deelstaten. Want Vlaanderen mag niet opdraaien voor de Waalse en Brusselse spilzucht, vindt De Wever

"Het schip is aan het zinken terwijl we er op zitten. Deze Titanic krijg je op federaal niveau niet meer gerepareerd", zei De Wever laatst in "De ochtend" op Radio 1. "Je moet maatschappelijke problemen oplossen, maar je kan niet systematisch boven je stand leven. Als je wil leven als iemand uit Scandinavië, ga je moeten werken als één van hen. Als men in Franstalig België wil werken als een Zuid-Italiaan, dan moet men leven als een Zuid-Italiaan. Die waarheid moet je aanvaarden, maar de PS wil niet hervormen."

BEKIJK - "Voor ons heeft het confederalisme geen enkele zin, wij hoeven daar niet over te spreken. Gewoon niet, neen", voorzitter Paul Magnette (PS) in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Geen confederale omslag

Als het van Paul Magnette (PS) afhangt, voorzitter van de Franstalige socialisten, komt er in ieder geval geen confederale omslag naar het idee van De Wever. "De Wever maakt een karikatuur met zijn discours over Zuid-Italië en Scandinavië. In Antwerpen is de werkgelegenheidsgraad even hoog als in Charleroi", antwoordt Magnette. "Voor ons heeft het confederalisme geen enkele zin, wij hoeven daar niet over te spreken. Gewoon niet, neen. Voor ons moet de sociale zekerheid en de solidariteit tussen alle Belgen versterkt worden."

Voor ons heeft het confederalisme geen enkele zin, wij hoeven daar niet over te spreken

Voorzitter Paul Magnette (PS)

De Belgische politiek is sterk gefragmenteerd en het politieke centrum verdampt beetje bij beetje, "maar fragmentatie is geen reden om alle bevoegdheden naar de Gewesten over te hevelen". Toch dreigt ons land na de volgende verkiezingen in 2024 in een politieke patstelling terecht te komen, of toch als partijen Vlaams Belang en PTB blijven groeien. In een peiling blijkt dat Vlaams Belang en N-VA samen misschien wel een meerderheid kunnen behalen in 2024.

Het volgende Italië?

Dat zou de patstelling enkel maar groter maken. "Als N-VA met het Vlaams Belang in zee gaat op lokaal of regionaal niveau, dan spreken wij niet meer met N-VA." Magnette hoopt wél dat De Wever dat niet doet. "Ik hoop dat dat niet gaat gebeuren, dat zou ook voor Vlaanderen een ramp zijn. Wil Vlaanderen het volgende Italië worden, met een neofascist aan de macht? N-VA is niet meer welkom dan." Daarmee zet Magnette zich op dezelfde lijn als politiek metgezel Conner Rousseau (Vooruit), die eerder al aangaf alle coalities met N-VA op te blazen wanneer die toenadering zoekt tot het Vlaams Belang.

BEKIJK - "Als N-VA met het Vlaams Belang in zee gaat op lokaal of regionaal niveau, dan spreken wij niet meer met N-VA", voorzitter Paul Magnette (PS) in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Als N-VA met het Vlaams Belang in zee gaat op lokaal of regionaal niveau, dan spreken wij niet meer met N-VA

Voorzitter Paul Magnette (PS)

Het lijkt wel alsof N-VA en PS opnieuw uit elkaar groeien. Tijdens de regeringsonderhandelingen na de verkiezingen van 2019 zaten beide partijen nog rond de tafel om "een groot historisch akkoord" af te sluiten, waarbij een plan voor de toekomst van België werd uitgeschreven. Maar Magnette ontkent. "Er was helemaal geen historisch akkoord. Het was interessant voor mij om vervolgens naar andere partijen te trekken en te vertellen waartoe N-VA bereid was." Daarmee geeft Magnette toe dat de onderhandelingen met N-VA vooral strategisch van aard waren.

Meest gelezen