James Arthur Photography/Belga

Hoe (doods)bedreigingen aan het adres van politici schering en inslag dreigen te worden

Ook Conner Rousseau (Vooruit) staat nu op de almaar langer wordende lijst van politici die politiebescherming nodig hebben: van Bart De Wever (N-VA) via Annelies Verlinden (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) tot Vincent van Quickenborne (Open VLD). 

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

op de nieuwsjaarsreceptie van Vooruit, gisteren in Sint-Niklaas, was er een incident met een zeer enthousiaste man, die meteen werd ingerekend door de aanwezige politieagenten in burger. Ook Conner Rousseau krijgt voortaan politiebescherming. In een brief die bij de redactie van HLN is toegekomen, zou aangekondigd zijn "dat het laatste uur van Conner Rousseau" zou zijn geslagen. En daarmee voegt Rousseau zich bij de almaar langer wordende lijst van politici die politiebescherming nodig hebben. 

Bij de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, die al twee maal heeft moeten onderduiken met zijn gezin, is de bron van de bedreigingen makkelijk te achterhalen. Het gaat om de drugsmaffia. Conner Rousseau verwijst zelf naar de bedreigingen die hij al lang krijgt op sociale media, en die hij in extreemrechtse hoek plaatst.

In "De zevende dag" vermeldt Rousseau het annuleren van de Frontnachtconcerten in Ieper, waar de Vooruitvoorzitter een lans voor brak of nog naar mensen die de #nietmijnregering hanteren. Al zou het gisteren in Sint-Niklaas om een PVDA-sympathisant zijn gegaan die zich tijdens de speech van Rousseau wel heel enthousiast zou getoond hebben. Hij werd daarop aangesproken door de politie en door hen gevraagd om naar buiten te gaan. 

Bedreigingen zijn een ernstige zaak

Het fenomeen van de bedreigingen moet toch ernstig worden genomen. Er was het incident gisteren in Sint-Niklaas, er was de man die bij Annelies Verlinden thuis aanbelde om te "solliciteren", en er was het onderduiken van Vincent Van Quickenborne. Bij de berichten over het aftreden van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is dat facet wat onderbelicht gebleven, maar verleden jaar rapporteerde de Nieuw-Zeelandse politie dat bedreigingen aan het adres van de premier bijna verdrievoudigd waren in drie jaar tijd. 

Jacinda Ardern.
NZME

Ik heb het hier al eens eerder aangehaald: uit een peiling die gepubliceerd werd op 8 december 2021 op de site van  France Bleu waarbij 10.320 Fransen werden ondervraagd, bleek dat 45 procent van de Fransen begrip heeft voor het uitschelden van volksvertegenwoordigers.  28 procent van hen heeft begrip voor het feit dat verkozen politici bedreigd worden, en één kwart onder hen heeft geen probleem met fysieke agressie tegenover politici.

Vooruit hekelt N-VA-beleid in Vlaamse regering

In zijn toespraak heeft Vooruit-voorzitter Rousseau stevige kritiek op de N-VA in de Vlaamse regering. Rousseau hekelt het feit dat "de partij die al 20 jaar ons land gijzelt voor meer Vlaanderen", op het moment dat ze meer bevoegdheden krijgt, "die bevoegdheden stuk voor stuk om zeep helpt". Rousseau citeert het onderwijs, de kinderopvang, de rusthuizen en het openbaar vervoer. En hij spreekt er de minister-president Jan Jambon persoonlijk voor aan met de woorden: "Wel meneer Jambon, ge moest u schamen. Ge moest u echt schamen. Ge zijt meer geïnteresseerd in België kapot te maken dan in Vlaanderen sterker te maken."

Wie dacht dat de samenwerking tussen de N-VA en Vooruit al lang beklonken was - en dat was het verwijt verleden week op de nieuwjaarsrecepties van zowel Vlaams Belang als de PVDA - die moet vaststellen dat in de aanloop van de verkiezingen Vooruit zich, op het Vlaamse niveau alvast, als een oppositiepartij zal profileren. Een "bromance" tussen Vooruit en de N-VA is geen goede campagneslogan voor de socialisten.

Jambon (l) en Rousseau (r) in het parlement.

"Geen tussentaal in "Verhaal van Vlaanderen"''

Oud-minister-president Geert Bourgeois van de N-VA ergert zich aan het taalgebruik van Tom Waes in "Het verhaal van Vlaanderen" op de zender Eén.  In Knack zegt Bourgeois dat volgens hem "Het verhaal van Vlaanderen" gebracht moet worden "in onze gemeenschappelijke taal, niet in een tussentaal, een soort algemeen Antwaarps; een tussentaal die de mijne niet is", argumenteert Bourgeois, "en ook niet de taal van de meeste Vlamingen." 

Ook RTBF-journalist Alain Gerlache maakt - vanuit de Franstalige kijk op de zaak - een opmerking in De Morgen: "Franstalige jongeren en volwassenen die echt moeite doen om het Nederlands te leren en die in contact met Vlamingen komen, hebben de indruk dat de taal die ze leren, het Standaardnederlands, niet de taal is die de Vlamingen in het dagelijkse leven gebruiken. Dat werkt storend." Zijn conclusie is pertinent voor iedereen die Nederlands wil leren: "Wat is het nut van een taal te leren die niet echt gesproken wordt?" 

"De VRT doet hier niet wat de democratische vertegenwoordiging in Vlaanderen van de openbare omroep verwacht", zegt Geert Bourgeois. "Ik hoop dat daarover in het Vlaams Parlement veel vragen komen", voegt de gewezen minister-president eraan toe. Spijtig genoeg voor veel anderstaligen zullen de meeste van die vragen ook in de tussentaal worden gesteld. In dat opzicht is het Vlaams Parlement het perfecte spiegelbeeld van de Vlaamse samenleving.

Meest gelezen