2020 Getty Images

Teambaas Patrick Lefevere stapt naar rechter tegen Dylan Groenewegen na val Fabio Jakobsen, heeft hij kans op slagen?

“Dit is een moordaanslag, niet meer en niet minder”, noemde teambaas Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick Step de actie van Dylan Groenewegen tijdens de eindsprint van de eerste rit van de Ronde van Polen. De Jumbo-Visma-renner week af van zijn sprintlijn waardoor de aanstormende Fabio Jakobsen in en over de dranghekken belandde en zwaargewond raakte. Lefevere heeft intussen een klacht ingediend bij de politie, maar hoe groot is de kans dat het effectief tot een strafproces komt? En wat riskeert Groenewegen? We vroegen het aan twee juristen.

De beelden van de horrorcrash tijdens de eindsprint van de eerste rit van de Ronde van Polen blijven nazinderen. De actie van Dylan Groenewegen wordt door verschillende wielerexperten zwaar veroordeeld en Deceuninck-Quick Step, de ploeg van de 23-jarige Fabio Jakobsen, die zwaar ten val kwam, heeft juridische stappen gezet.

Bekijk hier de beelden van de vreselijke val (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Is dit een moordpoging?

Maar wat is de kans op slagen? “Het is zeker niet zo dat het recht stopt tijdens sportwedstrijden”, reageert Walter Van Steenbrugge. De advocaat die gespecialiseerd is in onder meer sportrecht ziet wel degelijk een fout in de actie van Groenewegen. “Op de beelden is duidelijk te zien dat hij zijn rechterelleboog naar buiten brengt om Jakobsen de doorgang te weigeren. De snelheid waarmee hij reed en het feit dat hij zelf al zo dicht bij de vangrails reed, maken van die actie een opzettelijke fout.”

Is dit dan een moordaanslag, zoals Patrick Lefevere beweert? “Ik begrijp die eerste reactie”, aldus Van Steenbrugge, “maar dit is geen moordpoging. Hij heeft nooit gedacht dat dit zulke gevolgen zou hebben, hij had nooit de intentie om Jakobsen te doden. Dit is voor mij opzettelijke slagen en verwondingen.” Op opzettelijke slagen en verwondingen staat in ons land een maximumcelstraf van drie jaar. 

Szymon Gruchalski/FORUM

Dit is voor mij opzettelijke slagen en verwondingen.

Walter Van Steenbrugge, advocaat

Sportrechtadvocaat Mathieu Baert (Everest – UGent) volgt die redenering niet helemaal. “Het opzet moet bewezen worden. De verdediging van Groenewegen zou kunnen argumenteren dat hij het niet opzettelijk heeft gedaan. Dat het niet zijn bedoeling was om Jakobsen effectief in de dranghekken te rijden, maar dat het gewoon zijn doel was om de wedstrijd te winnen. Als de rechter die redenering zou volgen, zou Groenewegen nog steeds veroordeeld kunnen worden voor onopzettelijke slagen en verwondingen."

"In ieder geval zal de rechter moeten oordelen of Groenewegen een fout heeft gemaakt. Was hij onvoorzichtig? Heeft hij de zorgvuldigheidsnorm geschonden? Heeft hij gehandeld zoals iedere voorzichtige profwielrenner zich in diezelfde omstandigheden zou gedragen?”  

Baert benadrukt dat de rechter in de praktijk met alles zal rekening houden. “Er zal niet alleen gekeken worden naar het gedrag van Groenewegen, maar ook naar dat van Jakobsen. Is hij bijvoorbeeld zelf ook onzorgvuldig geweest? Had hij kunnen remmen? Het is voorbarig om daar momenteel groteske uitspraken over te doen.”

Er moet ook gekeken worden naar het gedrag van Jakobsen. Is hij zelf ook onzorgvuldig geweest? Had hij kunnen remmen?

Mathieu Baert, advocaat

Eerder al veroordelingen

Maar hoe groot is de kans dat het effectief tot een proces komt? “Het zou in ieder geval niet de eerste keer zijn dat een dergelijke valpartij een juridisch staartje krijgt”, herinneren Van Steenbrugge en Baert zich. De eerste keer gebeurde het in 1978. De correctionele rechtbank van Oudenaarde veroordeelde de profrenner Marinus Pijnen voor onopzettelijke slagen en verwondingen. Pijnen had tijdens een wielerwedstrijd in Sint-Martens-Lierde Pierre Berckmans ten val laten komen. De renner van de “bruine garde” van Eddy Merckx liep een schedeltrauma op, stapte naar de rechtbank en kreeg gelijk. 

10 jaar later, na een valpartij tijdens het WK van Ronse in 1988, oordeelde de rechter anders. Wielrenner Steve Bauer werd vrijgesproken voor onopzettelijke slagen en verwondingen nadat hij Claude Criquielion op 200 meter van de eindstreep in de hekken had gereden.

Maar het is dus zeker niet onmogelijk dat de valpartij van gisteren een juridisch staartje krijgt, al benadrukken de advocaten dat zo'n strafproces zeer uitzonderlijk is. "Sporters proberen lange en ingewikkelde procedures voor rechtbanken te vermijden", klinkt het.

Maar Baert en Van Steenbrugge onderstrepen ook dat de schade van dit ongeval zeer groot is. “Er is de fysieke schade van Jakobsen zelf, er is de schade voor zijn familie, de morele schade, de schade voor de ploeg Deceuninck-Quick Step,… Een jonge profrenner die misschien jarenlang niet meer zal kunnen rijden, dit gaat over miljoenen.”

Een jonge profrenner die misschien jarenlang niet meer zal kunnen rijden, dit gaat over miljoenen euro's aan schade.

Walter Van Steenbrugge

Al is het volgens de twee advocaten uitgesloten dat dit voor een Belgische rechtbank zou kunnen komen. In de eerste instantie kijkt men naar de plaats van de feiten, Polen dus. In dat geval zal dus ook het Poolse strafrecht van toepassing zijn. In tweede instantie zou het land van de nationaliteit van de “dader” bevoegd kunnen zijn, Nederland dus. 

Sporza-wielercommentator Michel Wuyts geeft in deze video zijn mening bij wat gisteren in de Ronde van Polen is gebeurd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen