DLE

Na het water, de ratten: dieren die vloedgolf overleefden, zoeken voedsel en nieuwe nestplaats in Verviers

In de straten van Verviers en andere getroffen dorpen zien de bewoners naast de vele helpende handen ook een andere nieuwkomer opduiken: ratten. Vele zijn verdronken tijdens de overstromingen, maar de overlevers zijn nu op de dool tussen het afval en openliggende rioleringen en dat kan overlast en zelfs ziektes met zich meebrengen. "Ratten gaan nu op zoek naar een nieuwe nestplaats en het is beter als we hen voor kunnen zijn", zegt rattenverdelger Gert Vandecruys. 

Het water is er nog maar net weggetrokken wanneer de volgende uitdaging zich aandient op de oevers van de Vesder: ratten. "Knaagdieren kunnen de ziekte leptospirose overdragen nu ze rondzwerven en overal besmette urine achterlaten. De bacterie dringt bij de mens binnen via beschadigde huid of slijmvliezen", waarschuwt Marie Burton van Artsen zonder grenzen bij het RTBF-radioprogramma La Première. 

Het goede nieuws is dat er geen rattenplaag is. "Er zijn zelfs ratten verdronken in de overstromingen, maar de overlevers komen nu wel boven de grond nadat hun nestplaats en voedingsvoorraden zijn weggespoeld", zegt technisch directeur bij Anticimex Gert Vandecruys. Anticimex is een bedrijf gespecialiseerd in de beheersing van ongedierte zoals ratten.

We mogen geen paniek zaaien

Gert Vandecruys, Anticimex

Leptospirose?

Ook wel de ziekte van Weil genoemd. Het is een infectieziekte die overgedragen wordt door ratten. Dat kan door direct contact met ratten of indirect via grond of water die door de ratten met urine zijn besmet. De meest voorkomende klachten zijn griepachtig, maar in ernstige gevallen kan het ook dodelijk zijn. 

"In principe is het zo dat je de ziekte van Weil kan oplopen via wondjes op het lichaam en dat kan ernstige gevolgen hebben als je er niet tijdig bij bent", zegt Vandecruys, "maar we mogen geen paniek zaaien. Wij hebben 160 medewerkers die wel eens met een rat in aanraking komen en een besmetting is bij ons 24 jaar geleden." Een goede hygiëne is het belangrijkste advies van Vandecruys. 

Riooldeksel per riooldeksel

In Verviers is men intussen begonnen aan de bestrijding van de ratten in rioleringen en de vele groeiende afvalbelten. Twee rattenjagers trekken van riooldeksel naar riooldeksel om er hun koord met aas in neer te laten. "Het is een zeer effectief en snel middel", zegt Christian Lange, die door de RTBF werd gevolgd op zijn tocht, "de ratten sterven tussen de 24 en 48 uur nadat ze van het aas hebben gegeten."

Door de overstromingen is voeding voor de ratten massaal aanwezig

Gert Vandecruys, Anticimex

Op de afvalbelten moet er iets voorzichtiger worden gewerkt. "Het vergif wordt daar geplaatst in afgesloten doosjes om mensen en andere dieren te beschermen. Enkel ratten kunnen erin om van het aas te eten", vertelt Lange. 

Bekijk hier het stuk van onze collega's van RTBF over de verdelging in Verviers en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ratten, tetanus en schimmels

Het is belangrijk om er snel bij te zijn zegt Gert Vandecruys: "Ratten gaan nu op zoek naar nieuwe nestplaats en voeding is door de overstromingen overal massaal aanwezig. Het is dus beter om hen voor te zijn, voor ze zich vestigen op een nieuwe plek." 

Acht dagen zijn voorzien voor de verdelging van de ratten, maar het is niet zeker dat het daarbij zal blijven. Daarbovenop is dit niet de enige uitdaging die de bevolking wacht. In La Première wordt gewaarschuwd voor verontreinigd water, tetanus en schimmels zolang de opkuis- en renovatiewerken aan de gang zijn. 

Het advies van Marie Burton aan de bewoners en wie hen te hulp schiet is dan ook duidelijk: "Draag handschoenen om verwondingen aan de handen te vermijden" en in het geval van wondjes, "Geen kleine wondjes negeren, schoonmaken en zo snel mogelijk een arts raadplegen."

Meest gelezen