Van Overtveldt: "Griekenland deed hulpplan mislukken"

"Ontgoochelend", dat vindt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) van het feit dat er nog geen akkoord is tussen Griekenland en de rest van de eurozone. Volgens Van Overtveldt is het water tussen Griekenland en de rest van de eurolanden erg diep en zijn de meningen over het reddingsplan verdeeld. Hijzelf vindt dat Griekenland dat plan in hoofdzaak zelf deed mislukken.

De partijen in de nieuwe Griekse regering lieten het al in hun verkiezingscampagne verstaan: weg met het huidige reddingsplan want dat heeft Griekenland aan de rand van de afgrond gebracht.

"Als uw economie met 25 procent gekrompen is, met alle ellende van dien, dan kan je inderdaad niet ontkennen dat het programma mislukt is", stelt Van Overtveldt in "De ochtend" op Radio 1.

Maar de auteurs van het reddingsplan (het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie) treft volgens hem weinig tot geen schuld. "Mijn mening is dat het steunprogramma is mislukt omdat Griekenland een groot deel van het programma niet heeft uitgevoerd. Ze hebben wel besparingen gedaan, maar ze hebben geen structurele hervormingen doorgevoerd in de economie en de publieke sector en de enorme belastingontduiking hebben ze ook niet aangepakt", zo luidt de analyse van de Belgische minister van Financiën.

17 eurolanden tegen 1 Griekenland

Gisteravond gingen de ministers van Financiën van de eurozone dus zonder akkoord met Griekenland uiteen. Ook Van Overtveldt was bij het overleg. "De Griekse regering blaast warm en koud", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Hun verklaringen rond het hulpplan gaan alle richtingen uit. Dat wekt wrevel en verhoogt de onzekerheid."

Maar de Griekse regering staat wel met de rug tegen de muur, vindt de minister. Bij 17 van de 19 lidstaten van de eurozone is er volgens hem consensus dat Griekenland de aangegane engagementen moet nakomen en het bestaande programma onverkort moet uitvoeren. "Pas dan kunnen we praten over een aantal elementen."

Alleen Frankrijk zou wat openingen laten, maar ook Parijs sluit zich uiteindelijk aan bij de rest van de eurogroep. "Het moet voor de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis gisteren duidelijk zijn geworden dat het voor de rest van de eurogroep echt wel menens is. Het besef dat we met de toekomst van de monetaire unie spelen, is diepgeworteld. Nu toegeven aan de Griekse regering zou die toekomst op het spel zetten", klinkt het in "De ochtend".

Bal ligt in het kamp van Griekenland

De tijd begint echt wel te dringen voor Griekenland. Op het einde van deze maand loopt het huidige luik van het hulpplan af. Geen akkoord is geen geld en dan dreigt het faillissement.

Het is nu aan Griekenland om formeel aan de eurogroep te vragen om het hulpplan te verlengen en aan te tonen waar de Griekse regering echt voor wil gaan. Mogelijk komt er op vrijdag daarrond een nieuwe vergadering van de eurogroep.

Meest gelezen