ACTP

Pairi Daiza werkt mee aan mogelijke wereldprimeur voor bijna uitgestorven Spix' ara

In het natuurpark Pairi Daiza in Brugelette (Henegouwen) is een "Memorandum of Understanding" ondertekend voor een ontwikkelingsprogramma voor de Spix' ara, een fraai gevederde blauwe papegaai die officieel is uitgestorven in het wild. Pairi Daiza zal zelf een belangrijke rol spelen in het herintroduceren van de soort in de natuur. 

De Spix' ara (Cyanopsitta spixii) leefde oorspronkelijk in de vallei van de São Francisco-rivier in Brazilië, maar komt sinds 2000 officieel niet meer in het wild voor. Er leven wel nog tientallen exemplaren in gevangenschap, o.a. in Berlijn, in Brazilië en in Singapore. Voortaan zijn ze nu ook te bewonderen in Pairi Daiza, waar vier ara's hun intrek zullen nemen. Tot voor kort konden liefhebbers de dieren alleen in Singapore bezoeken. 

Het lot van de papegaaien, bekend van de animatiefilm Rio (als de personages Blu en Jewel) is in handen van de stichting ACTP, de Association for the Conservation of Threatened Parrots (vereniging voor het behoud van bedreigde papegaaien).

Als het project slaagt, gaat het om een wereldprimeur

Het grote doel van de overeenkomst die vandaag is ondertekend, is de krachten te bundelen om de blauwe papegaai zo snel mogelijk te laten terugkeren in zijn natuurlijke habitat. Daarvoor komen er in de eerste plaats zogenoemde centra voor het behoud en de voortplanting, onder meer in de Jardin des Mondes in Pairi Daizi. Daar zal de soort door specialisten worden opgevolgd en moet de papegaai zich voortplanten. Het centrum in Henegouwen wordt het grootste ter wereld, na dat in Berlijn. 

In Brazilië komt er een natuurreservaat voor de dieren. Als alles goed verloopt, zullen de eerste Spix' ara's die in gevangenschap zijn gekweekt, er worden vrijgelaten in 2019/2020. Die herintroductie zou daarna op kruissnelheid moeten komen. Als dit project slaagt, zou het om een wereldprimeur gaan: het zou immers de eerste keer zijn dat een soort die uitgestorven was in het wild, succesvol wordt geherintroduceerd in de natuur. 

ACTP
ACTP

Meest gelezen