Australiërs kunnen voortaan officieel geslachtsneutraal zijn

Het Hooggerechtshof in Australië heeft besloten dat Australiërs voortaan niet enkel wettelijk erkend kunnen worden als mannelijk of vrouwelijk maar ook als geslachtsneutraal. De derde geslachtscategorie kwam er na een procedure van Norrie May-Welby, die zich noch als vrouw noch als man wil laten erkennen.

Norry May-Welby, die zichzelf als neutraal omschrijft, voert al jaren een juridische strijd om op officiële documenten een keuze te hebben naast mannelijk of vrouwelijk. May-Welby verkiest het begrip "niet-specifiek".

Volgens de Australische burgerlijke stand laat de wet enkel de keuze tussen mannelijk of vrouwelijk op officiële documenten. Maar de rechters van het hoogste Australische gerechtshof volgden die redenering dus niet, en beslisten unaniem dat de wet toch erkent dat iemand noch man, noch vrouw is.

In 2010 stemde de burgerlijke stand van de deelstaat New South Wales ermee in de categorie "niet-specifiek geslacht" in gebruik te nemen. Maar kort daarna kwamen de autoriteiten echter terug op die beslissing. In een reactie liet May-Welby toen weten zich "sociaal vermoord" te voelen.

Aan een Australische krant liet May-Welby ondertussen weten dat het vonnis een geweldige overwinning is, en dat mensen "erkend zouden moeten worden als wat ze ook zijn, en dat ze de mogelijkheid moeten hebben om deel te nemen aan de maatschappij op een gelijk niveau. Waarom zouden mensen uitgesloten moeten worden omdat ze niet als man of vrouw gezien worden?"

May-Welby werd in Schotland als een jongen geboren en verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Australië. Na een geslachtsoperatie voelde May-Welby zich geen vrouw, en ging opnieuw onder het mes, om geen geslacht te hebben. De beslissing van de rechtbank gaat enkel over wat Australiërs op hun geboorte-, huwelijks- en overlijdensakte kunnen laten plaatsen.

Meest gelezen