Videospeler inladen...

Van Londen en Berlijn tot Sydney: duizenden betogers op straat tegen racisme, ondanks coronamaatregelen

De gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd blijft ook buiten de VS woede uitlokken. In verschillende delen van de wereld wordt geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. In de Franse hoofdstad Parijs is een betoging verboden uit angst voor een te dichte menigte in coronatijden. Ook de Britse overheid heeft burgers daarom opgeroepen om niét op straat te komen, maar in Londen zijn toch duizenden mensen bijeen. Ook in verschillende Duitse steden zijn veel betogers op de been. 

Voor het parlementsgebouw in Londen zijn duizenden mensen bijeengekomen om te betogen tegen racisme. De organisatoren deelden mondkapjes uit en vroegen de manifestanten om 2 meter afstand te houden, maar dat laatste lukt niet, blijkt uit beelden van de manifestatie.

De Britse overheid en de Londense politie heeft mensen opgeroepen om de demonstratie te mijden in deze coronatijden. "Ik wil het liefst dat mensen niet demonstreren nu, wat ook de reden is. Samenkomen is momenteel niet alleen strijdig met de wet, je brengt er ook jezelf en je familie nodeloos mee in gevaar."

AFP or licensors

Ook in de Noord-Engelse stad Manchester zijn duizenden mensen op straat gekomen. Ook in andere Britse steden wordt betoogd.

Ook in andere Europese steden, zoals Berlijn en Warschau, komen mensen op straat, net als in de Aziatische metropolen Tokio en Seoel, waar enkele honderden mensen bijeen zijn.

Alexanderplatz in Berlijn staat vol

In heel Duitsland protesteerden tienduizenden betogers tegen racisme en politiegeweld. Alleen al op de Alexanderplatz in Berlijn waren er volgens de politie 15.000 betogers, terwijl de organisatoren op een tiende hadden gerekend.

De Berlijnse politie moest op Twitter zelfs oproepen om niet langer naar het plein te komen. Het plein was "vol", 45 minuten nadat de betoging van start was gegaan. Ook in 25 andere Duitse steden kwamen betogers op straat. In Keulen waren 10.000 mensen aanwezig, veel meer dan vooraf gedacht. In München zouden er zelfs 20.000 betogers opgedaagd zijn.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In ons land zijn morgen acties gepland, maar in Luik waren vanmiddag al zo'n 700 mensen bijeen om hun steun te betuigen aan George Floyd. De manifestatie kreeg geen formele toelating van het stadsbestuur, maar alles verloopt rustig.

Betoging in Parijs verboden door politie

In Parijs heeft de politie de betoging die vanmiddag is gepland op het Champ de Mars, in het centrum van de Franse hoofdstad, verboden. Eerder waren wegens de coronacrisis ook al andere betogingen elders in de hoofdstad verboden. Toch kwamen meer dan 5.000 mensen opdagen.

Op sociale media was opgeroepen om vanmiddag samen te komen op het Champ de Mars, vlak bij de Eiffeltoren. "Deze bijeenkomsten, die vele mensen kunnen samenbrengen, zijn niet toegelaten door het decreet van 31 mei 2020 over de gezondheidscrisis", aldus zegt de Parijse politie, die er ook op wijst dat de organisatoren hun actie niet hebben aangemeld bij de autoriteiten.

Ook in Bordeaux, Lyon, Lille, Rennes en Marseille kwamen er bijna 18.000 betogers opdagen. In Metz waren er incidenten in de marge van een betoging, waarvoor een achthonderdtal actievoerders opdaagden. 

Tienduizenden mensen op straat in Australië

In Australië had premier Scott Morrison de betogers gevraagd om niet op straat te komen om te betogen. "Laat ons een betere manier vinden om onze emoties uit te drukken, zonder onze eigen gezondheid in gevaar te brengen, zei hij. 

Toch gingen tienduizenden mensen in heel het land de straat op om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. De betoging in Sydney kreeg last minute toelating. De rechtbank in de deelstaat New South Wales had wegens de coronamaatregelen een verbod opgelegd, maar dat werd enkele minuten voor de start vernietigd door het hof van beroep. Veel betogers hadden mondmaskers aan en probeerden zo goed mogelijk afstand te houden.

In Melbourne, waar 5.000 mensen op straat kwamen, riskeerden de organisatoren boetes als er onvoldoende afstand was tussen de betogers. In Brisbane betoogden volgens de politie meer dan 10.000 mensen.

AFP or licensors

De organisatoren van de betogingen in Australië stelden ook het hoge aantal Aboriginals dat wordt opgesloten aan de kaak. De voorbije 30 jaar kwamen meer dan 400 Aboriginals, de oorspronkelijke bevolking van Australië, om het leven tijdens hun opsluiting.

Ook Brazilianen komen op straat

Ook in Brazilië, waar nog veel meer zwarte burgers sterven door politiegeweld dan in de Verenigde Staten, kwamen duizenden mensen op straat. Gemiddeld vallen er elke dag 18 politiedoden in Brazilië en 80 procent van hen is zwart. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier een overzicht van het massaal protest tegen racisme en politiegeweld wereldwijd: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen