Videospeler inladen...

Van één van de eerste huisjes in de duinen van Blankenberge tot prestigieus hotel: de evolutie van de Petit Rouge

Het hotel "Petit Rouge" in Blankenberge, dat ook sociaal toerisme aanbood, houdt ermee op en het hele gebouw wordt binnenkort afgebroken. De gevel van het hotel is een van de oudste gevels op de dijk. In de radioreportage hieronder vertellen een aantal gasten over hun verblijf in het hotel.  De geschiedenis van het gebouw gaat al terug tot in de jaren 1860. Charlotte Hoste van het Belle Epoque centrum in Blankenberge dook in haar archief en vond er hoe het gebouw is geëvolueerd.

Het bekende hotel “Petit Rouge” in Blankenberge sluit vandaag de deuren. De historische gevel van het hotel dateert uit de jaren ’20 en het gebouw is een van de oudste op de dijk van Blankenberge.

Ondanks zijn historische waarde gaat het binnenkort tegen de grond en zal een projectontwikkelaar er een nieuw gebouw zetten. Het is niet alleen een historische gevel die verdwijnt, ook het sociale toerisme krijgt een klap. Het hotel was namelijk sinds de jaren ’90 een sociaal vakantiecentrum van de socialistische mutualiteit.

Jarenlang kregen mensen die het niet breed hadden de kans om met een stevige korting op hotel te gaan op de dijk. Enkele mensen van het sociaal project “De Start” uit Genk halen herinneringen op aan hun verblijf in de Petit Rouge.

Rond de jaren 1860 is het verhaal van de Petit Rouge begonnen met een bescheiden gebouwtje. Het was een "buvette", een soort kroeg. Het was eigendom van paraplufabrikant Térisse. De dochter van Térisse, Léocadie, huwde met Andries Pauwels, een telg uit een Blankenbergse horecafamilie. Ze startten op dezelfde plek "Chalet des Bains", waar de klanten het aperitiefdrankje "petit rouge" bestelden (een soort porto met kersensmaak).

Tussen 1865 en 1875 wordt het gebouw verhoogd met één etage en krijgt het de naam "Petit Rouge".

Rond 1875 vormt de broer van Andries Pauwels, Philippe, het "Pavillion des Bains", naast de Petit Rouge, om tot Hotel Pauwels D'hondt. De gevel van de Petit Rouge krijgt nog een extra verdieping.

In de periode van 1895 tot 1900 wordt de gevel van de Petit Rouge verder verfraaid. In 1903 wordt de Petit Rouge verbreed door de aankoop van het aanpalende oude politiegebouw.  Tussen 1920 en 1925 wordt de gevel van de Petit Rouge nog breder door de opslorping van het aangrenzende "Café Venitien".  De gevel krijgt een transformatie naar de art-decostijl.

Het hotel wordt jarenlang door verschillende Blankenbergse families uitgebaat. In 1994 moet het hotel sluiten vanwege de slechte bouwkundige staat. De Petit Rouge is een van de eerste gebouwen op de zeedijk met gewapend beton. Door de weersomstandigheden aan de kust, begon het staal te roesten en brokkelden er stukken van de gevel af.

De socialistische mutualiteit De Voorzorg uit Limburg koopt het hotel en de binnenzijde wordt volledig verbouwd, alleen de gevel blijft bewaard. In 2001 heropent het hotel. In 2019 verkoopt De Voorzorg het gebouw aan een Limburgse projectontwikkelaar.

Het gebouw zal binnenkort volledig worden afgebroken. Het is volgens Hoste jammer dat zo'n gevel verdwijnt. "Het feit dat het gebouw niet is geklasseerd, is de keuze van de Vlaamse regering", besluit Hoste.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen