Aantal jonge zelfstandigen in Oost-Vlaanderen stijgt met 35 procent op vijf jaar tijd

Oost-Vlaanderen telt steeds meer jonge ondernemers. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Unizo. Op vijf jaar tijd is het aandeel zelfstandigen die 29 jaar of jonger zijn, met 35 procent gestegen. Onder meer het statuut van ondernemer is aantrekkelijker geworden, zegt Unizo Oost-Vlaanderen.

Het aantal zelfstandigen in Oost-Vlaanderen dat maximaal 29 jaar oud is, is tussen 2016 en 2021 met 35,1% toegenomen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Unizo Oost-Vlaanderen. Op vijf jaar tijd evolueerde de populatie van tieners en twintigers met een zelfstandigenactiviteit van 16.500 naar 22.300.  Bij de mannen gaat het om een toename van 39,5 % (+9635), bij vrouwen stijgt het aantal met 29% (+6867). "Jonge mensen vinden meer dan ooit hun weg naar het ondernemerschap. Dat is een zeer hoopgevende evolutie. Het imago en het statuut van de ondernemer zijn duidelijk aantrekkelijker geworden,” zegt Jos Vermeiren, directeur van UNIZO Oost-Vlaanderen.

Meer student-zelfstandigen

Een deel van de verklaring ligt bij het statuut student-zelfstandigen. Sinds 1 januari 2017 kunnen studenten die een zelfstandige activiteit uitoefenen dat statuut aanvragen. Uit de cijfers blijkt dat jaarlijks zo’n 800 student-zelfstandigen starten in Vlaanderen.  Tussen 2017 en begin 2022 steeg hun totale aantal met 89%.  Maar de stijging is niet alleen maar te danken aan de invoering van dit statuut. In absolute aantallen is de totale groei van -30 jarige zelfstandigen in Vlaanderen tussen 2016 en 2021 ongeveer zeven keer de groei van het aantal student-zelfstandigen.

Jonge ondernemers verder ondersteunen

"UNIZO wil van prille starters ook duurzame starters maken.  We zien dat 80% van de starters na 3 jaar nog actief is als ondernemer. Na vijf jaar is dat aantal al teruggelopen tot 65%. Anders gesteld: op 5 jaar tijd is er een uitval van 35%. Een serieus aandachtspunt. De afgelopen 3 jaar vonden meer dan 500 starters in Oost-Vlaanderen hun weg al naar onze startersbegeleidingen. We helpen starters bij het opstellen van hun businessplan en we wijzen hen de weg naar financiering. Ook zijn er activiteiten om jonge starters met elkaar en met meer ervaren ondernemers te connecteren. Ook samenwerkingen met de universiteit, de hogescholen en bloeiende start-ups in Gent helpen", besluit Vermeiren.

Meest gelezen