Padden zijn in de war: "Wisselende temperaturen zorgen voor een lastige overzet"

De paddentrek kent zijn hoogtepunt, of dat zou toch moeten. De wisselende temperaturen van afgelopen week maken het lastig voor zowel de dieren als de overzetters. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een weg oversteken en lopen ze het risico om overreden te worden. Radio2-reporter Margaux van de regio ging samen met Pim Niesten padden overzetten in Sint-Katelijne-Waver.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux?Ā Laat het ons weten!

In februari begint de jaarlijkse paddentrek. Verschillende amfibieƫn zoals padden, kikkers en salamanders ontwaken uit hun winterslaap en trekken massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Overal in Vlaanderen vind je overzetplaatsen om de dieren veilig naar de overkant van de weg te brengen.

Dieren zijn in de war

Normaal gezien kent de paddentrek deze dagen zijn hoogtepunt. "Maar de piek laat op zich wachten", vertelt Pim Niesten. Hij is bioloog en maker van "Onze Natuur", een documentaire over de natuur in ons land.Ā 

"Dat heeft alles te maken met het veranderende weer. We hebben een paar warme dagen gehad. Op dat moment komen de beestjes in actie. Maar dan wordt het plots weer kouder en blijven ze rustig. Dat maakt het voor zowel dieren als overzetters lastig."

Bol vechtende padden

Het is nodig om amfibieƫn veilig te helpen overzetten. Langs de ene kant heb je het gevaar van auto's, maar ook eigen soorten vormen een dreiging. "De padden en kikkers trekken naar de poel waar ze zelf geboren zijn en waar ze hun eigen generatie gaan grootbrengen", zegt Pim.

Daar komt het vaak tot een confrontatie. "De vrouwen gaan eerst, dan volgen de mannen. Zij proberen het meest elegante wijfje te strikken. Als iemand zijn zinnen op hetzelfde wijfje gezet heeft, kan er een echt gevecht ontstaan."Ā Pim filmde het tafereel voor zijn natuurdocumentaire. "Het is heel spectaculair en grappig. Je ziet een bol padden worstelen en ze geven elkaar klappen in het gezicht"

Vooral actief bij valavond

Wil je zelf helpen overzetten, dan kan dat best bij valavond. "De dieren zijn dan het actiefst", vertelt Pim. Langs verschillende wegen in Vlaanderen zijn oversteekplaatsen voorzien. "Net omdat we willen vermijden dat de dieren overreden worden, zijn die oversteekplaatsen langs drukkere wegen. Zorg dus zeker voor je eigen veiligheid met een fluohesje."

Pim heeft nog een belangrijke tip. "Draag de dieren met zorg naar de overkant. Hou ze rustig in de hand en nijp ze niet plat. Zorg dat je handen op voorhand gewassen zijn en draag geen desinfecterende handgel. Dat is schadelijk voor de amfibieƫn."

Meest gelezen