Di Rupo (PS) ziet "geen enkele toegeving van N-VA": "Het is nu aan CD&V om te kiezen of ze het land verscheuren"  

Volgens de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) doet de N-VA helemaal geen toegevingen tijdens de regeringsonderhandelingen. Dat zegt hij bij RTBF. Vorige week leek N-VA-voorzitter Bart De Wever nog een opening te maken naar de Franstalige socialisten, maar achter de schermen aanvaarden ze "geen enkele maatregel die voor ons essentieel is", zegt Di Rupo. Hij roept de CD&V nu op om de N-VA los te laten in de onderhandelingen: "CD&V moet nu kiezen of ze het land bijeenhouden of verscheuren." 

In het ochtendprogramma op de Franstalige radio was Di Rupo bijzonder scherp voor de N-VA. "We zien elkaar en praten met elkaar, maar de N-VA aanvaardt geen enkele maatregel die voor ons essentieel is op sociaal vlak", zei hij. 

Na het gesprek met de N-VA gisteren is de PS niet optimistisch. "We willen bijvoorbeeld een pensioen van minimum 1.500 euro, als iemand zijn hele leven heeft gewerkt. We willen dat de laagste lonen omhoog kunnen, dat de gezondheidszorg toegankelijk is", herhaalt Di Rupo de basiseisen van zijn partij. "Die elementen kunnen we nu niet op tafel leggen." 

Nochtans had N-VA-voorzitter Bart De Wever vorige week gezegd dat hij de laagste pensioenen wel wil verhogen, wat als een opening werd beschouwd richting de socialisten. Maar volgens Di Rupo schuilt daarachter "een strategie om het land te laten verrotten": "Ze willen tonen dat het federale niveau niet meer werkt." Andere partijen benadrukken dat het gesprek gisteren wél constructief verliep, en er zelfs een vorm van toenadering was. 

Di Rupo doet nu een oproep aan de christendemocraten van CD&V. Verschillende CD&V-kopstukken pleitten ervoor om N-VA nog niet te laten vallen in de onderhandelingen over een nieuwe regering. Maar dat heeft nu lang genoeg geduurd, aldus Di Rupo: "CD&V moet kiezen of ze het land bijeenhouden, of verscheuren."

Khattabi

Dat de sfeer kil blijft tussen de PS en de N-VA, toont ook het debat over Zakia Khattabi. Khattabi, de ex-voorzitter van de Franstalige groenen, was voorgedragen om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. De Senaat moest daar vrijdag over stemmen, maar uiteindelijk kreeg Khattabi niet genoeg senatoren achter zich. De procedure moet dan ook worden overgedaan. 

De N-VA had eerder een socialemediacampagne tegen Khattabi gevoerd, en stemde dan ook tegen, samen met Vlaams Belang en onder anderen Els Ampe van Open VLD.  Di Rupo ziet de stemming als "de blokkering door de Nederlandstaligen van een Franstalige" en spreekt van "een ernstig politiek incident". 

"Het toont aan dat, als Vlaams Belang en N-VA het op een akkoord zouden gooien, ze morgen over een blokkerings­minderheid kunnen beschikken die het land blokkeert, of zelfs doet scheuren", haalt hij uit. Khattabi had volgens Di Rupo wel "alle kwaliteiten" om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. 

Meest gelezen