UZ Leuven haalt goede resultaten bij longtransplantaties

Het UZ Leuven startte in 1991 met de transplantatie van longen. Deze ingreep wordt in de meeste gevallen uitgevoerd als laatste redmiddel in het eindstadium van ernstige longaandoeningen.

Sinds 2010 worden in dit ziekenhuis gemiddeld 65 nieuwe (hart-)longtransplantaties per jaar uitgevoerd, wat neerkomt op twee derde van alle dergelijke transplantaties in België.

Momenteel worden zo'n 480 patiënten gevolgd die in Leuven een dergelijke ingreep ondergingen, van wie vier al langer dan twintig jaar.

De wachttijd voor longtransplantaties nam de afgelopen jaren in het UZ Leuven af tot 8,5 maanden, terwijl die binnen de Eurotransplantregio 15 maanden bedraagt. Dit komt omdat men hier ook andere typen van orgaandonoren is gaan gebruiken, zoals donoren die een "circulatoire dood" (non-heartbeating) stierven.

Sinds 2010 worden ook donoren ouder dan 60 jaar gebruikt, tot zelfs boven de 70.

Door de inkorting van de wachtlijst is de mortaliteit bij de patiënten die wachten op een dergelijke ingreep tot 3 procent verminderd in het UZ Leuven, terwijl dat in de Eurotransplantregio 10 procent is.

 

Meest gelezen