Staalbedrijf NLMK La Louvière is voorlopig gered

De directie en de vakbonden van het staalbedrijf NLMK in La Louvière willen opnieuw praten over een sociaal plan en dat na bemiddeling door de Waalse regering. Eerder dreigde de Russische eigenaar om de verliezen van de fabriek niet langer te dekken.

Eerder deze week was het sociaal overleg tussen directie en bonden afgesprongen. De Russische eigenaar NLMK dreigde er daarop mee om de verliezen van de fabriek in La Louvière niet langer te dekken. Die bedragen 8 miljoen euro per maand en dat is niet lang houdbaar.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) heeft beide partijen vandaag bij zich geroepen in Namen en dat heeft de scherpe kanten wat afgevijld.

NLMK is nu bereid om opnieuw de verliezen te dragen op voorwaarde dat er toch een akkoord over de geplande herstructurering komt. Bovendien zouden er een aantal nieuwe bestellingen zijn, waardoor de fabriek opnieuw zou kunnen draaien, tenminste voor enkele weken. Midden december is er opnieuw overleg met beide partijen en de Waalse regering.

Eerder had NLMK aangekondigd dat het 601 van de 1.370 banen in ons land wou schrappen. Dat zou gebeuren in de twee fabrieken, die in La Louvière Henegouwen en die in Clabecq in Waals-Brabant. 

In La Louvière werken 900 mensen. De fabriek is de voortzetting van de vroegere Usine Gustave Boël -ooit een coryfee van de staalindustrie in ons land- die via Hoogovens en Duferco bij NLMK is beland. 

De siderurgie in Europa siddert

De problemen in La Louvière zijn het gevolg van de crisis in de Europese staalsector. Door de algemene economische onzekerheid is de vraag naar staal sinds 2008 met een kwart teruggevallen. Dat treft vooral verouderde fabrieken en dan bij voorkeur die die niet in de nabijheid van havens gelegen zijn.

Een jaar geleden kondigde ArcelorMittal de sluiting aan van de hoogovens in Luik en ook daar verloopt het sociaal overleg over het schrappen van 800 banen erg stroef. ArcelorMittal dreigde er eerder mee om ook niet meer te investeren  in de "koude lijn", maar heeft dat intussen ingetrokken, na bemiddeling door de Waalse regering.

In Frankrijk wil ArcelorMittal ook de hoogovens van Florange, de laatste in het oude bekken van Lotharingen doven. De crisis is echter niet enkel beperkt tot ArcelorMittal en treft dus nu ook andere staalbedrijven in ons land.

Meest gelezen