AFP

Grootste bank van Zwitserland (UBS) neemt noodlijdende concurrent Credit Suisse over voor 3 miljard euro

UBS, de grootste bank van Zwitserland, neemt haar noodlijdende concurrent Credit Suisse over. Dat meldt de Zwitserse president Alain Berset tijdens een persconferentie. Het gaat om een overnamedeal ter waarde van zo'n 3 miljard euro. Credit Suisse zit in lastige papieren sinds het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken. "De overname is de beste oplossing om de Zwitserse economie te beschermen, maar ook om de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem te waarborgen", aldus president Berset.

Het hele weekend lang zat de top van de Zwitserse bank Credit Suisse samen met de Zwitserse financiële toezichthouder Finma om oplossingen te zoeken voor de noodlijdende bank. Credit Suisse zit vast in een negatieve spiraal na het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken. 

De bank kreeg eerder deze week al 50 miljard euro steun toegekend van de Zwitserse Centrale Bank, maar het aandeel van de 167 jaar oude bank nam vrijdag opnieuw een duik op de beurs in Zürich. Persbureau Reuters meldde dat minstens vier grote banken, waaronder het Franse Société Générale en Deutsche Bank, hun handelstransacties met Credit Suisse hebben beperkt.

"De overname van Credit Suisse door UBS is de beste oplossing om de financiële stabiliteit te waarborgen en de Zwitserse economie in deze uitzonderlijke situatie te beschermen", klinkt het bij de Zwitserse overheid.

BEKIJK - De overname van Credit Suisse door UBS wordt aangekondigd tijdens een persconferentie:

Videospeler inladen...

3 miljard euro

Volgens de gespecialiseerde krant Financial Times bedroeg het initiële overnamebod van UBS, de grootste bank van Zwitserland 1 miljard dollar (930 miljoen euro), maar dat bod zou op heel wat verzet gebotst zijn bij de aandeelhouders en werknemers van Credit Suisse, omdat de bank volgens de huidige beurskoers nog bijna acht keer keer meer waard is. 

Uiteindelijk zou een akkoord bereikt zijn voor een overname ter waarde van 3 miljard Zwitserse frank (3,04 miljard euro). Aandeelhouders van Credit Suisse zouden 1 aandeel van UBS krijgen voor elke 22,48 aandelen die ze van Credit Suisse hebben. 

Noodmaatregelen

De Zwitsers wilden een akkoord afronden voor de beurzen in Azië openen om algemene paniek op de internationale markten te vermijden. Onder Zwitserse regelgeving moet UBS normaal gesproken zijn aandeelhouders zes weken de tijd geven om zich over een overname te buigen, maar de Zwitserse regering heeft noodmaatregelen getroffen om een versnelde overname mogelijk te maken. 

De Zwitserse regering toonde zich in de vooravond zelfs bereid om Credit Suisse volledig of gedeeltelijk te nationaliseren, indien de overnamegesprekken zouden mislukken, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. De Centrale Bank zal wel een nieuwe noodlening van 100 miljard Zwitserse frank toekennen aan de banken om de overname te ondersteunen.

BEKIJK - Journalist Michaël Van Droogenbroeck schetst wat er de voorbije uren is gebeurd:

Videospeler inladen...

Wereldwijde crisis vermeden?

Volgens de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter moest het land ingrijpen. Want het faillissement van een grote systeembank als Credit Suisse zou tot wereldwijde onrust geleid hebben.

Peter Vanden Houte, hoofdeconomoom bij ING, vermoedt dat de internationale markten inderdaad positief zullen reageren op deze overname. "Credit Suisse is, of was, een systeembank met wereldwijde tentakels en de laatste dagen zagen we dat heel veel spaarders en beleggers hun geld weghaalden bij de bank wat mogelijk ook andere banken zou kunnen 'besmetten'. Door de overname verkleint het gevaar op die besmetting."

Ook Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft al haar waardering uitgesproken voor het "snelle optreden" van de Zwitserse autoriteiten bij het faciliteren van de overname. Volgens haar zal de overname bijdragen tot het herstel van de markten.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem beantwoordde gisteren tijdens het ontbijtgesprek met Michaël Van Droogenbroeck op Radio 1 vragen over de problemen bij de Amerikaanse banken en Credit Suisse. Volgens hem is de kans klein dat de situatie daar impact zal hebben op België. 

"We volgen de situatie uiteraard van heel nabij op", aldus minister Van Peteghem, "de nare herinnering" van de financiële crisis van 2008 indachtig. "Je kan nooit zeggen dat er geen enkele impact zou kunnen zijn, maar we zien vandaag dat dat risico heel klein is. Vandaag heb ik geen indicatie dat er enig gevaar is."

BEKIJK - Minister Vincent Van Peteghem (CD&V) acht de kans klein dat er in België een nieuwe bankencrisis zal ontstaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen