Assisenvoorzitter Laurence Massart.
AFP or licensors

Assisenvoorzitter gooit agenda proces aanslagen om: verhoor beschuldigden naar achteren geschoven, advocaat slachtoffers boos

De beschuldigden op het proces over de aanslagen in Zaventem en Brussel zullen niet, zoals altijd was aangekondigd, vanaf morgen worden verhoord. De assisenvoorzitter schuift de verhoren naar een later moment zodat de discussie over de omstandigheden waarin de beschuldigden naar de rechtszaal worden overgebracht eerst kan worden beslecht. Een advocaat van een van de slachtoffers reageert boos.

Salah Abdeslam, Mohamed Abrini, Ali El Haddad Asufi: het zijn maar enkele beschuldigden die hebben aangegeven niet te zullen praten op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 vóór een andere rechter zich heeft uitgesproken over de manier waarop ze worden overgebracht van de cel naar de rechtszaal. Ze vinden dat ze onmenselijk behandeld worden.

Vrijdag bekijkt een rechter in kortgeding die zaak tegen de Belgische staat voor het eerst inhoudelijk. Maar dat botst met de planning van het assisenproces, omdat normaal vanaf morgen al de beschuldigden zouden worden ondervraagd. 

De assisenvoorzitter heeft daarom vanochtend beslist om de volgorde van de agenda van het assisenproces aan te passen. Ze wil vanaf morgen eerst de onderzoeksrechters en speurders horen, wat wellicht tot eind januari zal duren. Dat geeft de rechter in kortgeding dan voldoende tijd om de zaak over de transfers te behandelen.

"Chantage"

De beslissing zorgde opnieuw voor ophef in de zaal. Zo reageerde Nicolas Estienne, de advocaat van een Amerikaans slachtoffer, woest, omdat er al vliegtickets geboekt waren om in januari te kunnen komen getuigen. Hij richtte zich naar de jury, sprak van "chantage" en stelde dat het lijkt alsof er meer belang gehecht wordt aan "de transfer van de beschuldigden" dan aan de "transfer van de slachtoffers, elke dag van een rolstoel naar een bed".

In een rolstoel naar hier komen, dat is nog heel wat anders dan een blinddoek moeten opzetten

Anthony Mallego, advocaat van enkele slachtoffers

Voorzitter Laurence Massart greep in. Ze stelde dat zijzelf de beslissing had genomen en dat iedereen uitgebreid de kans zal krijgen om het woord te nemen. Wel benadrukte ze dat zij noch de jury kunnen beslissen over de transfersdiscussie.

"Als ik geen zekerheid heb over wie er wel of niet zal praten morgen en er mogelijk nog beroep en cassatie komt in de kortgedingprocedure, is het beter om het proces te laten voortgaan met het verhoor van de onderzoekers", aldus Massart nog.

Enkel Abdeslam afwezig, geen afvallers bij de jury

Zes beschuldigden zijn vandaag blijven zitten in de beschuldigdenbox van het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem. Enkel Salah Abdeslam, die gisteren een medisch attest kon voorleggen, ontbreekt.

De voorbije dagen en weken vertrokken bij de start van de zitting steeds meerdere beschuldigden. Ze deden dat uit protest tegen de vernederende behandeling die ze zeggen te ondergaan tijdens hun overbrenging vanuit de gevangenis in Haren. Gisteren nog stapten Mohamed Abrini, Osama Krayem en Ali El Haddad Asufi op.

Bij de jury was er niemand die afviel. Er zetelen dus nog steeds 12 effectieve en 19 plaatsvervangende juryleden.

Rolstoel versus blinddoek

"Het is contradictorisch: men heeft het altijd over de situatie van die daders", reageert Anthony Mallego, advocaat van enkele slachtoffers. "Maar laat ons toch ook eens stilstaan bij hoe de slachtoffers hier moeten geraken. In een rolstoel naar hier komen, dat is nog heel wat anders dan een blinddoek moeten opzetten."

"Bovendien is dit proces heel internationaal getint: veel slachtoffers komen uit andere landen. Dat vergt een bepaalde organisatie: vliegtickets, hotels. Het is heel vervelend voor die getuigen wanneer dat dan plots gewijzigd wordt. Dat mag wel eens in de verf worden gezet."

Los daarvan heeft Mallego ook woorden van lof voor voorzitter Massart. "De rechter moet de rust en sereniteit bewaren. Ze doet dat in een zeer moeilijk proces op een zeer goede manier."

Meest gelezen