Vooruit wil dat Vlaamse regering werk maakt van gratis basispakket elektriciteit: "Kant-en-klare maaltijd en perfect betaalbaar"

Een gratis basispakket energie bovenop de federale maatregelen? Het zou de facturen van de energieconsument volgens voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) met zeker 120 euro per jaar verlagen. Dat vertelt hij in "De zevende dag" deze ochtend. Rousseau reageert ook op de bezorgdheden over de betaalbaarheid van die maatregelen. "Het is een kant-en-klare maaltijd die binnen het budgettaire kader past."

Het is nog even wachten op de septemberverklaring van de Vlaamse regering, maar Vooruit schuift nu toch al enkele voorstellen naar voor waarmee ze hopen de energiefactuur naar beneden te krijgen. "Een gratis basispakket van 200 kilowattuur (kWu) zou voor iedereen een goede basis kunnen vormen waarmee ze verder kunnen", vindt de partijvoorzitter Conner Rousseau. 

"Die maatregel zou meer dan 120 euro opleveren per jaar. We hebben ook extra aandacht voor alleenstaanden. We willen evenveel geven aan een alleenstaande als aan een gezin", vertelt Conner Rousseau in "De zevende dag". De maatregel zou er volgens Rousseau bovenop de federale energiemaatregelen komen en zou 'een korting' van honderden euro's opleveren. "De maatregelen komen er te laat, dat vinden wij ook." Vooruit hoopt nu dus dat de Vlaamse regering werk maakt van het gratis basispakket aan energie.

Bekijk - Conner Rousseau in "De zevende dag" over het gratis basispakket:

Videospeler inladen...

Snel en betaalbaar

Rousseau benadrukt dat de maatregel, ondanks de brede doelgroep, betaalbaar is. "Het OCMW geeft al heel wat gerichte steun aan kleinere groepen. Ons pakket moet daar bovenop komen. Gerichte maatregelen kosten te veel tijd. We moeten nu snel dingen doen die duidelijk en simpel zijn." Vandaar zet Vooruit in op een maatregel die voor iedereen de energiefactuur vermindert. Volgens Rousseau kunnen de maatregelen de kosten snel verlagen, geven ze een grote boost aan de koopkracht van de mensen en zijn ze eenvoudig uit te voeren. 

Rousseau benadrukt dat de Vlaamse overheid voldoende middelen heeft om die maatregelen te betalen. Daarmee reageert hij op de kritiek dat het gratis basispakket onbetaalbaar zou zijn. "De Vlaamse overheid heeft 1,2 miljard aan extra inkomsten door de energiecrisis." Dat geld wint de overheid rechtstreeks uit de torenhoge energieprijzen. "We moeten dat geld teruggeven aan de mensen", meent Rousseau. "Ik vind het erg belangrijk om de begroting op termijn in orde te krijgen."

Bekijk - Conner Rousseau in "De zevende dag" :

Videospeler inladen...

De sterkste schouders

"Verder willen wij bij Vooruit ook de BTW op elektriciteit op 6 procent houden. Elektriciteit is een basisbehoefte, geen luxe. Dat is voor ons puur principieel." Aan het sociale tarief moet volgens de Vooruit-voorzitter wel gesleuteld worden. "We gaan dat nu nog doorzetten voor de moeilijke maanden, maar op termijn willen we dat wel hervormen. Momenteel is het erg zwart-wit. Of je hebt recht op het tarief en krijgt alle steun, of je valt erbuiten en je krijgt niks. Wij willen een sociaal tarief voor meer mensen, maar niet iedereen zal evenveel krijgen."

Over hoelang de overheid de maatregelen zal moeten aanhouden, blijft Rousseau eerder op de vlakte. Zijn Waalse collega Paul Magnette (PS) is wel duidelijk en wil de maatregelen betonneren tot eind 2024. Daarnaast hoopt Vooruit ook op een fiscale hervorming, waarbij de grootste verdieners meer zullen moeten bijdragen. "De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen", aldus Rousseau. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen