Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

VS zet voedselhulp aan Ethiopië stop na beschuldigingen van corruptie bij overheid 

USAID, Het Amerikaans Agentschap voor Internationale ontwikkeling,  zal geen voedselhulp meer sturen naar Ethiopië. Uit een onderzoek blijkt dat enkele ambtenaren van de overheid een deel van de hulpmiddelen heimelijk doorsluisden. De stopzetting zal verregaande gevolgen hebben voor de Ethiopische bevolking, voor wie de hulp levensnoodzakelijk is.

In 2022 kenden de Verenigde Staten een bedrag van 1,9 miljard dollar, omgerekend 1,76 miljard euro, aan ontwikkelingshulp toe aan Ethiopië, een land dat zich in de noodlijdende Hoorn van Afrika bevindt. Het overgrote deel van dat geld ging naar voedselhulpprogramma’s. USAID werkte daarvoor samen met het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). 

In april schortte het WFP de hulp aan Ethiopië eerst tijdelijk op, maar het programma ligt sindsdien volledig stil. De oorzaak was een intern onderzoek naar corruptie bij zowel de plaatselijke overheid van de provincie Tigray als bij de federale overheid. Functionarissen zouden een deel van het voedsel hebben weggegeven aan het leger of doorverkocht hebben op de zwarte markt.

Hoeveel voedsel gestolen is, blijft onduidelijk. Volgens een medewerker van WFP zouden de fraudeurs het aantal noodlijdende families hoger hebben ingeschat. Het onderzoek is nog lopende, maar de CEO van het WFP in Ethiopië, Claude Jibidar, en zijn plaatsvervanger hebben al aangekondigd dat ze een stap opzijzetten.

Angst voor humanitaire crisis

De Verenigde Staten zullen de ontwikkelingshulp pas verderzetten als de overheid grootschalige hervormingen doorvoert. Ethiopië beloofde alvast zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek. Voor de bevolking is de stop van de voedselhulp rampzalig. Ethiopië is een van de armste landen ter wereld en wordt geplaagd door hittegolven en gewelddadige groeperingen. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Vooral de noordelijke provincie Tigray heeft het zwaar te verduren. Sinds 2020 is daar een burgeroorlog aan de gang tussen het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) en de Ethiopische overheid. Bij dat conflict zouden zo'n 600.000 mensen hun leven verloren hebben.

Na een wapenstilstand in november 2022 kwam de internationale hulp na twee jaar oorlog weer op gang, maar die is nu dus opnieuw stopgezet.

Ook het Internationaal Reddingscommittee (IRC) benadrukt de ernst van de situatie. Elk jaar publiceert de organisatie een lijst met de 20 landen waar een nieuwe humanitaire crisis dreigt. Ethiopië staat daarbij op de tweede plaats, met meer dan 20 miljoen mensen die momenteel in voedselnood leven.

 

Meest gelezen