Kris Peeters (CD&V) reageert op kritiek in interne bevraging: "Zal rekening houden met de analyse"

"Ik zal rekening houden met de analyse die zij maken." Dat zegt Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V) over de interne bevraging die momenteel loopt binnen de partij. In De Standaard lekten zaterdag al voorlopige documenten uit die kritisch zijn voor Peeters en de rest van de partijtop. 

Een werkgroep van 12 CD&V'ers is momenteel bezig met een doorlichting van de partij. Ze bevroegen daarvoor partijtoppers, parlementsleden, burgemeesters en militanten. De Standaard kon al de hand leggen op voorlopige documenten. En de kritiek die uit die eerste ruwe verzameling van reacties en aanbevelingen spreekt, is niet mals.

Van de partijtop worden enkel campagneboegbeeld Hilde Crevits en voorzitter Wouter Beke wat gespaard. Anderen als Joke Schauvliege, Kris Peeters en Pieter De Crem zijn "te weinig begeesterend" en te vaak "een mismatch" in hun rol in de regering. Ook de manier waarop de partij de lijstvorming heeft aangepakt, staat onder vuur. Niet transparant genoeg, te weinig vernieuwend, zo klinkt het.

"Oefening is nog niet afgerond"

Peeters betreurt dat de documenten in de krant staan. "Het is spijtig dat er gelekt wordt. Maar goed, zo gaat dat hier in België", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Die groep van 12 is ernstig werk aan het doen. Ze hebben een uitgebreide bevraging gedaan bij de militanten. Wat er gelekt is in de krant, is een deeltje van de oefening waar ze mee bezig zijn en die nog niet is afgerond."

Het is belangrijk dat we het rapport au sérieux nemen en dat we ermee aan de slag gaan

Kris Peeters (CD&V)

Het CD&V-kopstuk benadrukt dus dat het rapport nog niet definitief is. Als het klaar is, moet er rekening gehouden worden met de conclusies, zegt hij. "Het is belangrijk dat we dat rapport au sérieux nemen, dat we ermee aan de slag gaan, en ervoor zorgen dat CD&V opnieuw een sterk elan krijgt."

Ook zijn eigen rol wil hij kritisch bekijken. "Ik heb zelf natuurlijk verantwoordelijkheden opgenomen, ook in de campagne. Ik zal rekening houden met de analyse die ze maken. Maar het is belangrijk dat we op een positieve manier naar de toekomst kijken. Het zal geen business as usual worden. Er zullen aanpassingen moeten gebeuren, maar ik wil daar niet op vooruitlopen."

Het definitieve rapport wordt midden september verwacht.

Beluister het gesprek met Kris Peeters in "De ochtend":

Over nieuwe Eurocommissaris: "De tijd dringt"

Peeters had het in "De ochtend" ook over de nijpende kwestie van de nieuwe Eurocommissaris. In principe moet ons land voor 26 augustus een kandidaat voordragen om Marianne Thyssen op te volgen in de commissie, maar veel beweging lijkt er niet te zitten in het dossier. Normaal gezien wordt de functie meegenomen in de regeringsonderhandelingen, maar die zijn nog niet begonnen.

De meeste landen hebben hun kandidaat intussen al gekozen. Nog maar 5 landen, waaronder dus België, niet. "De tijd dringt. 26 augustus komt snel dichterbij", zegt Peeters. "Het is echt echt belangrijk om snel de juiste persoon te vinden en nog belangrijke bevoegdheden uit de brand te slepen."

"Het initiatief ligt bij premier Charles Michel (MR). Hij is eerst aan zet. De vraag is hoe hij dat gaat aanpakken. Ik ga ervan uit dat er al heel wat informele contacten zijn geweest." 

Het scenario dat Thyssen zou aanblijven als commissaris, wijst Peeters van de hand. Volgens hem heeft ze duidelijk aangegeven dat ze haar politieke loopbaan gaat afsluiten.

Is Peeters zelf kandidaat? "Het is niet gebruikelijk om daar publiekelijk kandidaat voor te zijn", antwoordt hij. "Ik weet uit ervaring dat als men toch publiek naar voren wordt geschoven, het dan helemaal de andere kant kan uitgaan."

Meest gelezen