Radio 2

Eerste kattencafé in Limburg opent binnenkort: “Eigen kat meenemen is niet de bedoeling, kat adopteren kan wel”

Als alles meezit, kunnen kattenliefhebbers vanaf augustus terecht in MAU, het allereerste kattencafé van Limburg. Het concept heeft in snel tempo steden over de hele wereld veroverd, waaronder ook Gent, Brugge, Kortrijk en Brussel. Nu introduceert de 26-jarige Yeliz Gijbels de succesformule in Limburg. Extra bijzonder: MAU wordt ook het eerste ‘vegan’ koffiehuis in Genk.

“In tegenstelling tot wat de naam "kattencafé" doet vermoeden, is MAU geen plek waar je huisdier een kopje lactosevrije melk kan slurpen”, lacht Yeliz. “In mijn koffiehuisje lopen een aantal katten rond voor de gezelligheid, terwijl je van een taartje of een koffie smult. Aaien en knuffelen mag, zolang het dier niet tegenstribbelt. Als onvervalste kattenvriend zal ik een beetje waken over de rust. Zo is het natuurlijk niet de bedoeling dat mensen gaan gillen of brullen. Verder zijn de regels simpel: je mag de beestjes niet voeren, hoe verleidelijk die laatste kruimels op je bord ook lijken. Wij zorgen ervoor dat de dieren niets tekort komen.”

Adoptieplek voor katten

Naast drie eigen poezen zal MAU ook onderdak bieden aan spinnende viervoeters uit het dierenasiel. “Deze katten zal je dan ook kunnen adopteren”, vervolgt de Genkse. Het plaatselijke dierenasiel zag een samenwerking meteen zitten. Deskundige verzorgers zullen geschikte beestjes uitzoeken voor in de zaak. “Katten die de aanwezigheid van soortgenoten en mensen goed kunnen verdragen”, legt Yeliz uit. “In tegenstelling tot het asiel ontmoet je de dieren hier niet in een kooi, maar in een speelse setting. De adoptieprocedure start dus met een koffie: zodra iemand geïnteresseerd is, ga ik een kennismakingsgesprek aan en schat ik de match in. Als mijn gevoel goed zit, speel ik mijn informatie door aan het asiel, waar het proces wordt verdergezet."

Het wordt geen typisch rommeltje, maar een hippe urban jungle

Hoewel Yeliz zich liet inspireren door bestaande kattencafés, is de insteek van MAU uniek. “Als je de katten en hun speeltjes wegdenkt, moet de zaak nog steeds in het oog springen”, vindt de jongedame. “Veel gelijkaardige initiatieven zijn qua interieur een rommeltje bij elkaar. Mijn koffiehuisje moet een soort urban jungle worden: hip, met veel planten.” De zaak zal op langere termijn ook gebruikt worden voor onder andere workshops of verjaardagsfeestjes, met katten als rode draad.

Ten slotte belooft MAU meer te worden dan enkel een soort walhalla voor Limburgse poezenvrienden. “De taart en het gebak zijn uitsluitend vegan”, benadrukt Yeliz. “Over al de producten wordt nagedacht: ook over de afkomst van de koffie en de thee. Ik ga voor topkwaliteit aan eerlijke prijzen.” Rest enkel nog de vraag of het coronavirus geen stokje voor haar plannen steekt. “Tegen augustus zullen alle maatregelen in acht worden genomen om een veilige omgeving te creëren voor de klanten", besluit de jonge ondernemer. 

Meest gelezen