Unsplash

Verzekering voor huisdieren steeds populairder, zelfs papegaaien en konijnen komen in aanmerking

Al sinds corona stijgt het aantal dierenverzekeringen jaar na jaar. Verzekeraar Corona Direct verkocht in 2022 ruim 20 procent meer hondenverzekeringen dan in de jaren voor de covid-pandemie. Maar waar moet je op letten als je een huisdierenverzekering afsluit? Radio2 geeft tips.

Een verzekering voor je huisdier nemen, wordt steeds populairder. Dat is niet onlogisch, want kosten voor de dierenarts kunnen hoog oplopen. "Sinds het begin van de covid-pandemie zien we jaar na jaar een stijging van het aantal hondenverzekeringen", zegt Caroline Stevens van aanbieder Corona Direct. 

"In 2020 en 2021 was er telkens een stijging met 33 procent. In 2022 nam de groei iets af, maar zagen we toch een stijging met 21 procent." Volgens Stevens is dat logisch te verklaren: "Tijdens de verschillende lockdowns werden veel nieuwe huisdieren gekocht. Dat zijn vaak rashonden die gevoeliger zijn voor rasgebonden aandoeningen." 

Toch zijn er aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een huisdierenverzekeraar.

Prijs hangt af van leeftijd en ras

Hoe jonger het dier, hoe beter. De medische voorgeschiedenis van je dier is namelijk heel belangrijk bij de berekening van de premie. Net als bij de hospitalisatieverzekering voor mensen moet je bij aansluiting een medische vragenlijst invullen over je huisdier. Als er vooraf bestaande aandoeningen zijn, worden behandelingen die daaraan gelinkt zijn, niet terugbetaald.

Ook het ras van je hond is van groot belang. Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor bepaalde aandoeningen zoals hartproblemen of een zwak bekken. Als je een hond koopt die aanleg heeft voor een bepaalde aandoening, kan de premie hoog oplopen. Reken voor een hondenverzekering op minimaal 150 euro per jaar.

Rashonden zijn vaak gevoeliger voor bepaalde aangeboren aandoeningen

Caroline Stevens - Corona Direct

Niet alles wordt gedekt

Voor je een verzekering afsluit, moet je aandachtig de algemene voorwaarden lezen. Alleen zo kan je weten of de polis voor jou interessant is of niet. Besef dat een hele hoop ingrepen of zorgen niet gedekt worden door de verzekering. Een paar voorbeelden zijn tandverzorging, gedragsproblemen, vaccinaties, ontwormen, zwangerschap en bevalling, kosten voor aangepaste voeding, …

Er is ook altijd een plafond voor de uitbetalingen. Kosten voor de dierenarts worden dus maar tot een bepaald bedrag terugbetaald. Verzekeringsmaatschappijen betalen ook nooit 100 procent van de kosten terug. Het percentage schommelt tussen de 50 en de 90 procent. Afhankelijk van welke formule of welke verzekeraar je kiest.

Informeer je dus grondig voor je een verzekering afsluit. Vergelijk de verschillende formules met elkaar, zodat de bijdrage die je betaalt, aansluit bij je verwachtingen.

Niet elk huisdier komt in aanmerking

Op de Belgische markt van huisdierenverzekeringen zijn op dit moment 4 spelers actief. Corona Direct verzekert op dit moment enkel honden. "Maar we werken aan een verzekering voor katten", vult woordvoerster Caroline Stevens aan.

Daarnaast bieden SantéVet en KBC een verzekering aan voor honden en katten. KBC werkt daarvoor samen met het Tsjechische PetExpert.  Het Amerikaanse bedrijf FIGO is sinds begin 2023 actief in België, zij verzekeren ook papegaaien en konijnen.

Assuralia, de sectorfederatie voor de verzekeringssector, waarschuwt wel voor die buitenlandse speler. "Zij zijn geen lid van onze sectorfederatie en hebben dus niet onze gedragsregels en conventies ondertekend", waarschuwt woordvoerster Barbara Van Speybrouck.

Meest gelezen