© UZGent

Primeur in Benelux: UZ Gent kan rechtopstaande 3D-scan uitvoeren op patiënten  

Het Universitair Ziekenhuis Gent heeft de allereerste scanner van de Benelux om 3D-beelden te maken van patiënten die rechtop staan. Het toestel maakt het mogelijk om de impact van zwaartekracht goed te zien en complexere breuken te behandelen, van de heup tot aan de tenen. De scanner komt ook van pas bij de behandeling van X-benen en platvoeten. 

Het UZ Gent is het eerste ziekenhuis in België, Nederland en Luxemburg dat een zogenoemde HiRise gebruikt om 3D-scans te maken terwijl patiënten rechtop staan. De techniek levert data op over de belasting van de beenderen van de heup tot aan de tenen. "Het helpt om complexe breuken makkelijker te behandelen en geeft meer inzicht in de impact van de zwaartekracht", zegt radioloog Wouter Huysse. Tot nu toe kon dit al, maar enkel op voetniveau. "Dat is de grote win, alles hangt natuurlijk aan elkaar." De nieuwe scanner kan ook helpen bij de behandeling van X-benen, platvoeten of aangeboren botafwijkingen.

Artificiële intelligentie

"De klassieke scans zijn ook betrouwbaar, maar deze nieuwe manier biedt wel nieuwe perspectieven", legt Huysse uit. Er werden al staande scans gemaakt, met RX, maar die waren weinig gedetailleerd. "Er wordt nu meer data verzameld en op termijn zal die sneller uitgelezen kunnen worden met behulp van artificiële intelligentie. Het zal ons veel bijleren. Nu kost het nog veel tijd, maar het is wel een meerwaarde." Een ander groot voordeel is dat de stralingswaarde die gebruikt wordt tot 20 keer lager ligt dan bij een klassieke scan.

De orthopedisten zijn heel enthousiast over de scanner. "We kunnen beter zien hoe protheses en ander orthopedisch materiaal werken onder druk van de zwaartekracht", zegt Huysse. Het kan helpen in de ontwikkeling ervan. Daarnaast helpt de scanner om bepaalde onzichtbare conflicten in te zien, bijvoorbeeld om een ingreep voor te bereiden. 

Niet duurder voor de patiënt

Het ziekenhuis heeft de scanner aangekocht voor 300.000 euro. Een scan zal voor de patiënt niet duurder uitvallen dan een klassieke foto. "We gaan deze scanner heel doelgericht gebruiken. Het is de bedoeling hem enkel in te zetten bij bepaalde complexe breuken, moeilijk zichtbare letsels of aanhoudende last. Enkel zo kan het toestel een echte meerwaarde betekenen", besluit Huysse. 

Meest gelezen