Nelissen Steenfabrieken

Steenfabriek verbijsterd na verzet van milieugroep: "Eerlijk gezegd, we vielen een beetje van onze stoel"

De milieubeweging Dryade stapt naar de Raad van State om de uitbreiding van een baksteenfabriek in Lanaken tegen te houden. De voorlopige plannen van de groep Nelissen Steenfabrieken werden al goedgekeurd door de Vlaamse overheid, maar volgens Dryade zou de nieuwe fabriek te veel broeikasgassen uitstoten en zijn er betere alternatieven dan fossiele brandstoffen om de fabriek te doen draaien.

Nelissen Steenfabrieken heeft ambitieuze plannen in Lanaken, plannen die de komende jaren een investering zouden vergen van ongeveer 100 miljoen euro.

Het bedrijf wil - op termijn - met ruim 19 hectare uitbreiden en wil ook veel duurzamer gaan werken: met installaties die worden aangedreven door waterstof in plaats van gas. Maar net daar knelt het schoentje voor de milieugroep vzw Dryade die in beroep gaat bij de Raad van State tegen het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Nelissen Steenfabrieken.

Dryade vreest dat de nieuwe - grotere - fabriek zal zorgen voor méér dan een verdubbeling van de stikstofuitstoot en een "aanzienlijke" CO2-uitstoot. En dat terwijl de Vlaamse stikstofregels sinds begin 2024 veel strikter zijn geworden. Met een juridische procedure hoopt Dryade druk uit te oefenen op Nelissen en het bedrijf alsnog te motiveren om de fabriek vooral op elektriciteit te doen draaien.

"We stappen naar de Raad van State omdat we de vergunning willen tegenhouden", verklaart Dries Verhaeghe van de vzw Dryade, die naar eigen zeggen juridisch strijdt voor het klimaat. "We verwachten dat er een installatie wordt gebouwd die niet duurzaam zal werken en nog meer broeikasgassen zal uitstoten. En dat zou dan slecht zijn voor de natuur en het milieu, terwijl er zoveel andere milieuvriendelijkere alternatieven zouden kunnen komen, zoals elektrische installaties." 

Verbijsterend en voorbarig

Bij Nelissen Steenfabrieken zelf wordt op dit moment vooral verbaasd gereageerd. "Om eerlijk te zijn, vielen we een beetje van onze stoel toen we het nieuws vernamen", vertelt marketingmanager Renate Nelis. "We vinden het ook allemaal zéér voorbarig. Vooral omdat we enkel plannen hebben ingediend voor de herbestemming van onze ontginningszone. De keuzes voor de toekomstige installaties in de nieuwe fabriek zijn niet eens gemaakt." 

Wat de volgende stap wordt voor het bedrijf, is op dit moment ook nog niet duidelijk. "Natuurlijk moeten we dit eerst grondig onderzoeken, voor er beslissingen genomen worden", besluit Nelis. 

Meest gelezen